Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nezvyklá Popelka libereckého baletu: Princ ji pozná podle mobilu

Nezvyklé ztvárnění Popelky chystá balet libereckého divadla F. X. Šaldy. Princ nepozná svoji Popelku podle střevíčku, ale nemožně starého typu mobilu, řekla Alena Pešková, která je autorkou úprav choreografie a scénáře klasického baletu na hudbu Sergeje Prokofjeva. Adaptace bude mít na velké scéně divadla premiéru v pátek 17. října.

"Liší se to hodně. Není to žádný naschvál, spíše jsem chtěla říci, že Popelky chodí mezi námi, že to není jen pohádka," uvedla Pešková. Mobil zvolila záměrně, neboť dnešní generaci náctiletých je hodně blízký. "Chci jim ukázat, že kdo má poslední model mobilu, to ještě nic neznamená, a ušlechtilost spočívá v něčem jiném. Takže, když někdo vytáhne starý mobil, tak není třeba se mu vysmívat," dodala.

Popelka, kterou ztvární Japonka Ria Moritaová, se obléká v second handu. Princ v podání Jaroslava Koláře je zbohatlický synek obklopený luxusními dárky a luxusními slečnami, pořád mu ale něco schází. Svoji Popelku potká v obchodním centru. Ani v adaptaci Peškové však nemůže chybět ples, který je s Popelkou neodmyslitelně spojený. "Přichází na něj zkrášlená, ale stále má u sebe starý mobil. Její maminka, jako dobrá víla, jí říká, že když ji princ bude milovat, tak i s tím starým mobilem," řekla Pešková.

Liberecká Popelka je určena jak dospělým, tak dětem. "Jsou tam místa dojemná, smutná i na zamyšlení. Ale díky zlým sestrám a maceše i velmi komická," dodala Pešková. Popelčiny sestry budou tančit Veronika Šlapanská a nová členka souboru Francouzka Margaux Thomasová. Role Macechy připadla Marii Gornalové, Popelčinu maminku ztvární Karolína Miková.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Popelka, balet, divadlo, Sergej Sergejevič Prokofjev, princ, Jaroslav Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezvyklá Popelka libereckého baletu: Princ ji pozná podle mobilu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.