Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strhující Královu řeč uvidí publikum v Šaldově divadle

Hru Králova řeč nastudovala činohra libereckého Šaldova divadla. Příběh koktajícího anglického krále proslavil stejnojmenný film, ve kterém excelovali Colin Firth a Geoffrey Rush. Jak si povedou Zdeněk Kupka a Martin Polách? Premiéra je v pátek od 19 hodin.

Do divadelní hry téma před lety z tajných deníků krále Jiřího VI. zpracoval australský scénárista David Seidler. Král v nich v nich psal o svých logopedických problémech v době, kdy se nečekaně stal králem a Anglie spolu s celou Evropou se stala cílem agrese nacistického Německa.

Ke zpracování látky ale došlo až po smrti Alžběty, manželky krále Jiřího VI, která si zveřejnění nepřála.

A o co ve hře jde? Princ Bertie se po abdikaci svého bratra stává nečekaně britským králem. Jenže má logopedické problémy a v řeči se zadrhává. Anglie ale stojí na prahu druhé světové války a potřebuje silného vůdce. Králova žena proto domluví s řečovým terapeutem, Australanem Lionelem Loguem. Příběh směřuje k projevu, ve kterém Jiří VI. Vyhlašuje válku Německu a není možné, aby koktal. Dokáže to? Uvidíte v Šaldově divadle.

V liberecké inscenaci se kromě Zdeňka Kupky (Bertie) a Martina Polácha (Logue) ukáže Václav Helšus, Tomáš Impseil nebo Lenka Langová.

Premiéry jsou v pátek a v sobotu v 19 hodin, první repríza ve středu 27. listopadu.

Autoři

Štítky králova, řeč, šaldovo, divadlo, kupka, polách, Divadlo F. X. Šaldy, Králova řeč, Jiří VI. Britský, Zdeněk Kupka, Colin Firth, Geoffrey Rush, Anglie, David Seidler, Nacistické Německo, druhá světová válka, Evropa, Václav Helšus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strhující Královu řeč uvidí publikum v Šaldově divadle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.