Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti oživují malé obce. Své nápady předvedou na výstavě

Studenti liberecké architektury s v rámci svých semestrálních pracích zaměřili na život v malých obcích na Liberecku. Výsledkem jsou práce, které mají nastartovat kulturní a možná i ekonomický život. Co studenti vymysleli, si budete moci prohlédnout od 6.ledna na výstavě v budově Libereckého kraje.

Přehlídka nese název Projekty pro Liberecký kraj. Podle šéfů ateliéru Radka Suchánka a Petra Janoše, ve kterém práce vznikly, se studenti zaměřili na obce, jejichž hlavním problémem není překotný rozvoj, ale naopak stagnace či úpadek.

Jednotlivé projekty pak mají obce oživit. Ať už z kulturního, ale i ekonomického hlediska. Proto třeba jedna ze studentek navrhla do Rádla centrum pro seniory a mateřskou školku. Její kolega zase knihovnu a společenský prostor u rybníka.

„Už výstava návrhů na řešení hlavního nástupu do krajského úřadu, která se na kraji konala v květnu loňského roku, byla velmi zajímavá a ukázalo se, že studenti mají mnohdy netradiční a originální nápady.  Uvidíme, jestli se nové projekty pro obce našeho kraje podaří uskutečnit, když lávka k budově úřadu dosud nestojí,“ řekl k výstavě hejtman Martin Půta.

Meditační prostor nebo ovčín

A jaké projekty si studenti vymysleli? V obci Rádlo navrhla Tereza Scheibová sociální centrum pro seniory a mateřskou školku, Stanislav Pech pak novou místní knihovnu a společenský prostor u nového rybníka.

Projekty studentů Jakuba Dvořáka, Ondřeje Pchálka a Jana Stibrala pro obec Bzí řeší meditační prostor s výhledem do krajiny, ateliér u kostela pro hostujícího umělce a objekt na návsi pro obchod a autobusovou zastávku.

Do obce Rakousy navrhl Vojtěch Šaroun novou náves, Roman Balšán experimentální scénu pro místní ochotnický divadelní spolek a Jiří Gulbis objekty ovčína za účelem rozvoje ekologického zemědělství i turistického ruchu. Ondřej Smetana navrhl novou hasičárnu do Frýdštejna, Klára Jančová veřejný prostor s železniční zastávkou pro obec Šimonovice.

Autoři

Štítky kraj, výstava, studenti, Liberecký kraj, projekt, architektura, Ondřej Smetana, Martin Půta, Jakub Dvořák, ateliér, Rádlo, knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti oživují malé obce. Své nápady předvedou na výstavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.