Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V muzeu dnes začala výstava zaměřená na první světovou válku

V Severočeském muzeu v Liberci a Vlastivědném muzeu v České Lípě ve středu začnou výstavy zaměřené na první světovou válku a obě se věnují dění v regionu před sto lety. Výstava ve Vlastivědném muzeu bude zároveň první v pětiletém cyklu věnovaném válce, řekl historik muzea Ladislava Smejkala.

"Cyklus chceme zakončit připomínkou stého výročí od vzniku Československa," uvedl Smejkal. První výstava z tohoto cyklu mapuje situaci v České Lípě a okolí před válkou i jeho proměnu během mezinárodního konfliktu. "Muži rukovali na frontu a za několik měsíců se z okresního města stalo město garnizoní. Obrazová dokumentace zachycuje vojáky 18. pěšího pluku na výcviku, ale hlavně v ubikacích na oblíbených místech domácího života, třeba v dříve prosperujících hospodách," uvedl Smejkal.

Výstava se věnuje i válečné propagandě nebo zásobování. Tehdejší bídu názorně dokumentuje množství jídla, které bylo na příděl na jeden potravinový lístek. "Byl to malý 35gramový krajíček chleba, houska nebo 20 gramů mouky," uvedl Smejkal.

Základ liberecké výstavy tvoří předměty z muzejních sbírek, které jsou spojené s válkou a které se většinou zatím nevystavovaly. "Jedná se o takzvaná rakouská patriotika. Jsou to věci, které měly utužit rakouský národ, jemuž se ve válce nedařilo. Různé suvenýry, památeční předměty," uvedl ředitel libereckého muzea Jiří Křížek.

Muzeum vystaví také kolekci uniforem používaných za války. "Za zmínku stojí přilby a slavnostní pokrývky hlavy. To je kolekce, která se může směle rovnat s tím, co má třeba Vojenský historický ústav. Ta je opravdu velmi cenná," upozornil ředitel. Pro výstavu se muzeu také podařilo získat jako zápůjčku autentická nosítka z fronty.

Muzeum také připomene, že na libereckém letišti býval za války velký vojenský zajatecký tábor pro 50.000 mužů. "Bylo to takové městečko, málo se ale o něm dnes ví. Dochovalo se toho velmi málo," zmínil ředitel. Dění v táboře přiblíží muzeum prostřednictvím dochovaných fotografií a časopisu, který tehdy speciálně pro zajatce vycházel. Výstava v České Lípě potrvá do 14. září, v Liberci skončí 9. listopadu.

Štítky muzeum, výstava, první světová válka, válka, Ladislav Smejkal, Česká Lípa, Severočeské muzeum v Liberci, vznik Československa, Jiří Křížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V muzeu dnes začala výstava zaměřená na první světovou válku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.