Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vraťte se o čtvrt století zpátky. Vítejte v reálném socialismu!

Naprosto ojedinělou expozici můžete vidět v těchto dnech v Jablonci nad Nisou. „Jablonec reálně socialistický“ si můžete přiblížit na stejnojmenné výstavě, která zaplnila prostory kostela sv. Anny. A rozhodně se budete mít na co dívat!

Mnozí z vás se vrátí do dětství, ti mladší možná budou koukat s otevřenou pusou nebo se pochechtávat nad „vymoženostmi“ všedního dne. Nicméně na své si přijdou všichni.

Běžte se podívat a připomeňte si Jablonec v předrevolučních dobách, na historických fotografiích, ve starých článcích. Uvidíte i vydařenou repliku tehdejšího pokoje s dobovými vychytávkami, jako barevným televizorem, manuálním psacím strojem, geniálním mechanickým čističem podlah, který má dodnes doma i moje babička a nechybí ani obraz velkého Vladimira Iljiče Lenina. A to rozhodně není všechno. Jen si zkuste uvědomit, jaké to všechno bylo ještě před pár lety, třeba ve chvíli, kdy si budete na mobilní telefon fotografovat jeho předchůdce, telefon vytáčecí.

Výstava „Jablonec reálně socialistický“ nabízí pohled na město v období let 1948–1989 se zaměřením na druhou polovinu tohoto období, sedmdesátá a osmdesátá léta. Zabývá se různými aspekty života Jablonečanů v tzv. socialistické společnosti, od složitého života v sevření oficiální doktríny, přes mimořádné události i všední každodennost až po sváteční chvíle a dobu odpočinku. Na fotografiích, filmových materiálech a trojrozměrných předmětech pak přináší vzpomínku na dobu, které je sice vzdálená jen velmi krátce, ale přesto je už v mnoha ohledech zapomenuta.

Autory výstavy jsou Petr Vobořil a Lubor Lacina, fotografie nasnímal Bohumil Jakoubě. Výstava potrvá do 17. listopadu, tak si rozhodně najděte čas na její návštěvu.

Ale pozor! Tím rozhodně projekt nazvaný 25ro(c)ků bez opony, nekončí. Čekají vás ještě další dvě akce. V pátek 17. října v 19 hodin v kostele sv. Anny vystoupí The Plastic People of the Universe a v pondělí 17. listopadu v 19 hodin v jabloneckém divadle můžete navštívit představení Divadla na zábradlí, Asanace Václava Havla.

Štítky Jablonec nad Nisou, Vladimir Iljič Lenin, Václav Havel, Lubor Lacina, kostel, Divadlo Na zábradlí, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vraťte se o čtvrt století zpátky. Vítejte v reálném socialismu!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.