Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vydejte se na pouť za jizerskohorským Faustem

Místo, kde v 18. století žil tajemný doktor Kittel, přezdívaný také doktor Faust, první květnový den ožije tradiční „Kittelovou poutí“. Lidé se tady společně setkají a připomenou si věhlasného doktora a léčitele. Pouť sv. Josefa se již několikátý rok odehrává ve čtvrtek 1. května v Krásné u Pěnčína na Jablonecku, v areálu Kittelovska.

Je to místo, kde skutečně žil lékař Jan Josef Antonín Eleazar Kittel. Zůstal tady po něm dům nazývaný Burk, kostel sv. Josefa, jehož byl mecenášem, fara i studánka s údajně léčivou vodou. Celý areál se stane symbolickou kulisou Kittelovy poutě.

„V den konání poutě bude po zimní přestávce také otevřeno Kittelovo muzeum v Krásné, ve kterém se může každý seznámit se životem doktora Kittela. Muzeum také ukazuje, jak vypadala například Kittelova pracovna nebo jeho lékárna,“ zve návštěvníky Jan Vokurka ze společnosti Kitl, která je majitelem muzea a zároveň vyrábí sirupy a medicinální vína inspirované recepturami věhlasného doktora.

Navíc bude výjimečně zpřístupněn i Burk a těšit se mohou zájemci i na komentovanou prohlídku.

Veřejnosti se otevřou i všechny ostatní stavby. Fara poslouží jako výstavní prostor i místo k přátelskému posezení, kostel sv. Josefa bude dějištěm Mše svaté a následně se promění v pódium pro vystoupení pěveckých sborů. Prostranství s morovým sloupem zaplní stánky místních i přespolních, kteří návštěvníkům nabídnou různé regionální dobroty, rukodělné výrobky i třeba možnost vyzkoušet si tradiční místní řemesla.  

Pouť v Krásné na Jablonecku se odehraje ve čtvrtek 1. května, kdy je státní svátek. Začne v 10 hodin a potrvá do pozdních odpoledních hodin.

 

Štítky pouť, Jan Josef Antonín Eleazar Kittel, Faust, okres Jablonec nad Nisou, Krásná, Pěnčín, muzeum, Kitl s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se na pouť za jizerskohorským Faustem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.