Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejhůř je ve Višňové. Záchranáři tam pracují nonstop

Mníšek a Višňová. Momentálně nejsledovanější místa v libereckém regionu. Právě tam lidi ohrožuje velká voda. Na obou místech stále platí 3.SPA. Studenti zdravotnické školy pořádají sbírku pro lidi postižené záplavami.


Jeřice v Mníšku se drží na 107 centimetrech, Smědá v Předáncích vyšplhala na 284 centimetrů (Informace k 13. hodině ČHMÚ). Všichni jsou na nohou.

Ve Višňové jsou nachystaní k pomoci i záchranáři zdravotnické služby.

V obci máme postavenou jednu posádku RLP - záchranář a doktor. Jsou tam připraveny týmy pro krizovou situaci - vůz hromadného neštěstí IVECO a v prostorách obecního úřadu máme 4 lůžka pro dospělé a jedno dětské lůžko. Posádky tam jsou nasazené 24 hodin, a to až do odvolání,“ informovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Markovičová.

Dobrovolní hasiči z Liberce pomáhají s protipovodňovými opatřeními. Například jednotky z Krásné Studánky, Pilínkova, Horního Hanychova a Růžodolu vyjely do Višňové, kde provádějí monitoring Buloveckého potoka, pytlování a stavbu hrází. Hasiči z Karlinek zase odčerpávají vodu ze sklepů domů,“ informuje prostřednictvím webu štáb Povodňové komise SML a ORP Liberec.

Již ráno se sešla protipovodňová komise Liberecké kraje, a to v návaznosti na vyhlášení stavu nouze. Ten platí od včerejšího večera.

Žádám obyvatele Libereckého kraje, aby bez výhrad uposlechli pokynů orgánů krizového řízení a velitelů záchranných složek a umožnili tak bezproblémový průběh záchranných prací,“ říká hejtman Martin Půta s tím, že situace v Libereckém kraji je pod kontrolou orgánu obcí i kraje.

Liberecký kraj také zřídil speciální Informační linku pro občany – 485 226 999. Linka bude v provozu 24 hodin denně až do odvolání.

Pokud by došlo k vyhlášení evakuace a občané budou opouštět své domovy, je nezbytně nutné, aby před odchodem uzavřeli hlavní přívody elektřiny a plynu. Dále prosím, aby umístili na dveře svých obydlí informaci s místem svého pobytu a kontaktem na sebe. Usnadní tak práci záchranářům,“ dodává hejtman.
Hejtman dále upozorňuje, že s vyhlášením Stavu nouze je přísně zakázáno splouvat řeky a jakkoliv do nich vstupovat.

Hledají dobrovolníky

Internetový portál Mámjob.cz se rozhodl zapojit do pomoci lidem postiženým vodou a hledá.

Snažíme se propojit dobrovolníky a lidi, kteří potřebují pomoc, tím, že jim vzájemně poskytneme kontakty,“ vysvětluje Martin Bárta. Postižení vodou jednoduše do formuláře na webové stránce zadají poptávku a zmíněný portál jejich zájem o dobrovolníka zveřejní. Stejným způsobem se mohou zaregistrovat i lidé, kteří mají chuť pomáhat.
Iniciativa vznikla spontánně, a tak jsou vítáni všichni.

Aktuální omezení na Liberecku:

III/0353 Černousy – Boleslav, která je zatopena na více místech a komunikace III/2931 Levínská Olešnice, která je díky sesuvu půdy průjezdná pouze částečně. Dále jsou zatopeny také velké liniové stavby (mosty, silnice) v Heřmanicích a Višňové, které se opravují po ničivých povodních ze srpna 2010. Vlaková doprava je omezena pouze na trati 086 z Rynoltic do Križan, která byla z důvodu sesuvu půdy uzavřena.

VÝZVA STUDENTŮ:

Od úterý 4.6 do pátku 7.6 od 9.00 do 18.00 hodin pořádá Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Liberec, Kostelní 9, příspěvková organizace ve spolupráci s ČČK Jablonec n. N. humanitární věcnou sbírku na povodně 2013.
NEJVÍCE POTŘEBNÉ VĚCI: Deky, karimatky, jednorázové nádobí (kelímky,tácky,¬příbory), hadry, dezinfekce, gum.rukavice, lopaty, košťata, holiny, pláštěnky, saponáty, vlhčené ubrousky a pracovní rukavice. Věci vybíráme u hlavního vchodu školy.
KAŽDÝ MŮŽE POMOCT! POMOZTE I VY! DĚKUJEME                                                                                                    

Povodeň v Libereckém kraji 2013

Úterý, 4. června 2013, 20:52

Víska
Hasiči nedaleko Višňové

Štítky Mníšek nad Hnilcom, povodeň, Liberecký kraj, Liberec, Český hydrometeorologický ústav, Iveco, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Smědá, Martin Půta, Martin Bárta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejhůř je ve Višňové. Záchranáři tam pracují nonstop  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.