Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonec chce zvýšit atraktivitu tržnice, zlepší tam parkování

Jablonec nad Nisou chce zvýšit atraktivitu městské tržnice. Takzvaný Ovocný trh v sousedství autobusového nádraží dostane dlažbu, přibudou nová parkovací místa a zlepší se tak podmínky pro samotné trhovce i jejich zákazníky. Navíc přibudou podzemní kontejnery na separovaný odpad. Hotovo by mělo být do konce prázdnin. Úpravy přijdou letos radnici na více než čtyři miliony korun.

Jablonecká tržnice na Ovocném trhu je letos v provozu od 28. března. "Tržiště momentálně funguje každé úterý, pátek a sobotu od 06:00 do zhruba 14:00 hodin, v nabídce je zejména ovoce, zelenina, květiny, sadba, koření a potravinářské výrobky. Čtvrteční textilní trhy nájemce už nepořádá," uvedla Lucie Holubová z Technických služeb Jablonec. Trhovců podle ní proti předešlým letům ubylo. Důvodem je zřejmě fakt, že si zákazníci ještě zcela nezvykli na nové umístění trhu, ale hlavně nedostatečné parkování. To by se mělo po dokončení stavebních úprav zlepšit.

Ovocný trh sloužil jako tržní místo už před první světovou válkou. O tom, že tržnice tam byla už začátkem minulého století, svědčí i název ulice, která na něj navazuje - Tržní. V zimním období se volné rovné prostranství využívalo jako kluziště. Nakupovat se tam chodilo i po druhé světové válce. Později se ale tržnice přesunula blíž k centru k obchodnímu domu Jabloň. Kvůli jeho demolici a výstavbě nového nákupního centra ale radnice od roku 2014 tržnici přesunula po letech zpět na Ovocný trh.

První etapa úprav nové tržnice se uskutečnila v roce 2013, kdy do nich radnice investovala 2,5 milionu korun. "Tehdy jsme plochu vydláždili. Nyní se zaměříme na dostavbu obslužné komunikace a parkovacích míst. Počítáme také s výstavbou dalších podzemních kontejnerů na separovaný odpad i s přístřešky pro kontejnery na odpad komunální," popsal plánované práce náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha (ČSSD).

Stavební práce by pravidelné trhy narušit neměly. "Pro parkování je možné využít parkoviště u kruhové křižovatky 5. května - Mostecká. Nutná obslužnost a zásobování tržnice budou zachované, je však třeba počítat s omezeními, která stavební práce přinášejí," uvedl Petr Mikulášek z oddělení investiční výstavby magistrátu.

Autoři | Foto Markéta Hozová

Štítky Jablonec nad Nisou, parkování, Ovocný trh, odpad, kontejner, první světová válka, druhá světová válka, Lukáš Pleticha, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Hladik

Žádnou atraktivitu nezvýšíte.Nevím kdo na ten nápad přišel udělat tržnici u Aut.nádraží.

Neděle, 14. května 2017, 15:21Odpovědět

Jablonec chce zvýšit atraktivitu tržnice, zlepší tam parkování  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.