Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Martin Půta potvrdil, že se vzdá poslaneckého mandátu. Přenechá ho Petru Pávkovi

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta na dnešním tiskové konferenci potvrdil, že se vzdá poslaneckého mandátu, který získal v uplynulých volbách. Jeho místo v Poslanecké sněmovně převezme bývalý jindřichovický starosta Petr Pávek, který do sněmovny už v minulosti neúspěšně kandidoval za Stranu zelených.

„Považuji ho za velmi kvalitního politika a jsem přesvědčený, že jako poslanec bude velmi dobře reprezentovat Liberecký kraj, hnutí Starostů a také zájmy celé země,“ shrnul Martin Půta (SLK).

Pávek kandidoval do Poslanecké sněmovny už v roce 2006, kdy získal 3603 (17,45 procenta) preferenčních hlasů, což byl čtvrtý nejlepší výsledek z politiků všech stran v Libereckém kraji. Strana zelených zde navíc získala procentuálně nejvíc hlasů v Česku. Tyto výsledky však na zisk mandátu přesto nestačily, neboť v Libereckém kraji se vinou malého počtu obyvatel rozděluje pouze 8 mandátů a d'Hondtova metoda užívaná při jejich rozdělování preferuje větší strany. Petr Pávek podal ústavní stížnost jak na vlastní počítání hlasů, tak především na pravidla k jejich rozdělování.

V letošním roce si osm mandátů za Liberecký kraj v Poslanecké sněmovně rozdělili zástupci pěti stran a hnutí. Jeden z mandátů připadl právě Starostům, které v kraji vedl Marek Pieter. Toho ale přeskočil díky preferenčním hlasům hejtman Martin Půta, který mandát odmítl a přenechal Petru Pávkovi.

„Jakmile to bude možné, tedy až bude znám předseda Poslanecké sněmovny, tak se vzdám mandátu. Hlavní důvodem je, že chci dokončit práci pro Liberecký kraj. Koneckonců jsem informoval před volbami v roce 2016 také voliče o tom, že pro ně chci pracovat následující čtyři roky. Před parlamentními volbami jsem to opakoval, což chci dodržet. Má kandidatura byla vyjádřením podpory samostatného projektu Starostů a nezávislých a také Jana Farského,“ shrnul Půta. Ten zároveň nechce, aby vzniklo podezření, že se chce díky poslanecké imunitě vyhnout trestnímu stíhání, které je proti němu vedeno už třetím rokem.

„Věřím, že se před nezávislým soudem prokáže, že jsem se ničeho nedopustil. K poslanecké imunitě chci jen říct, že její rozsah považuji za neopodstatněný a nepřiměřený. Její rozsah by se neměl vztahovat na činy, které se staly před vznikem mandátu a také by se neměl vztahovat na věci, které s výkonem mandátu ani nesouvisí,“ uzavřel hejtman.

Starostové budou v Poslanecké sněmovně nejméně početnou stranou, když s 5,18 procenty hlasů získali 6 mandátů. Ten kromě hejtmana Libereckého kraje získal také Jan Farský v pražském obvodu, Vít Rakušan a Věra Kovářová ve Středočeském kraji, Jana Krutáková v Jihomoravském kraji a Petr Gazdík ve Zlínském kraji. 

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký kraj, Martin Půta, poslanecká sněmovna, Petr Pávek, Poslanecká sněmovna ČR, Strana zelených, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Farský, Česko, Vít Rakušan, Petr Gazdík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Martin Půta potvrdil, že se vzdá poslaneckého mandátu. Přenechá ho Petru Pávkovi  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.