Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtman Martin Půta vystoupil ze STAN, vrátil se k Starostům

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta ukončil členství v politickém hnutí Starostové a nezávislí (STAN), jehož předsedou byl před třemi lety. Znovu se stal členem regionálního uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK). Půta dnes řekl, že to souvisí s jeho rozhodnutím věnovat se práci hejtmana a vzdát se poslaneckého mandátu. "A hlavně podle českých zákonů mohu být jen člen jednoho politického subjektu," dodal.

STAN a SLK spolu úzce spolupracují, regionální uskupení vytvořilo kandidátku STAN v Libereckém kraji pro nedávné parlamentní volby a získalo pro STAN jedno křeslo ve Sněmovně. Původně mělo připadnout Půtovi, místo něj ale v parlamentu zasedne Petr Pávek. Ze SLK byl také celostátní lídr STAN v těchto volbách Jan Farský, který kvůli tomu ukončil členství v SLK a vstoupil do STAN.

Stejný krok učinil před třemi lety Půta, aby se mohl stát předsedou STAN. O několik měsíců později na funkci rezignoval, když byl obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Případ míří k soudu, obžaloba zatím podána nebyla. Půta obvinění důrazně odmítá.

Nyní, po opětovném návratu do SLK, byl Půta opět zvolen předsedou tohoto uskupení. "Marek Pieter se rozhodl, že na pozici předsedy rezignuje. Hledali jsme tak někoho, kdo bude v čele, a mně to s tou pozicí hejtmana jde dohromady," uvedl Půta. Se zvolením souhlasil i kvůli tomu, že za rok budou komunální volby. Půta je považuje za "první kolo" krajských voleb. "Je potřeba toho hodně odpracovat, tak jsem se rozhodl, že tomu pomohu," dodal. Půta byl předtím předsedou SLK v letech 2009 až 2014.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové, STAN, Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Petr Pávek, Jan Farský, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Martin Půta vystoupil ze STAN, vrátil se k Starostům  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.