Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ANKETA: Radní Josef Šedlbauer chce prosadit referendum o tom, zda pronajímat areál na Ještědu

Měla by o pronájmu skiareálu Ještěd rozhodovat veřejnost v referendu? Přesně takový návrh hodlá na čtvrtečním jednání městského zastupitelstva předložit radní Josef Šedlbauer (Změna). Jednání o pronájmu areálu společnosti Tatry Mountain Resorts jsou přitom podle primátora Tibora Batthyányho na dobré cestě. Návrh radního bere jako nesmyslné zneužití referenda pro politické účely. Jako logické by bral referendum o tom, zda areál zachovat.

„Všechny ostatní věci, jak ho budeme provozovat, kdo ho provozuje, kolik se investuje, už nejsou otázky pro referendum. To je běžné strategické rozhodování,“ doplnil primátor města.

Šedlbauer navrhuje referendum kvůli délce navrhovaného pronájmu firmě Tatry Mountain Resorts. Město totiž plánuje pronájem a pacht majetku a městské společnosti na dobu nejméně 25 let. „To je daleko za horizont platnosti mandátů současných zastupitelů," popisuje Šedlbauer.

Lidé by se k pronájmu Ještědu měli podle něj vyjádřit i kvůli tomu, že realizace plánů prezentovaných firmou by znamenala podstatný zásah do ještědského hřebenu. „Širší veřejnost neměla možnost vyjádřit svoje preference k tomuto návrhu, protože v žádné artikulované formě nebyl součástí volebního programu stran a hnutí kandidujících v roce 2014 do zastupitelstva,“ dodal Šedlbauer.

PSALI JSME: Neměli bychom rozhodovat za sedm generací zastupitelů, říká iniciátor referenda o areálu na Ještědu

Město začalo hledat strategického partnera pro Ještěd, protože nemá na investice, navíc je areál za současného stavu prodělečný. Město uvádí, že za předchozích šest sezon celková ztráta dosáhla 81 milionů Kč. Jednání s Tatry Mountain Resorts trvají už dva roky. Firma ve své nabídce uvedla, že v první fázi investuje 169 milionů korun. Další investice půl miliardy korun závisí na změnách v územním plánu. Soukromý investor plánuje rozšíření sjezdovek a vybudování nové pro rodiny s dětmi. V plánech má i vybudování další retenční nádrže, sáňkařské dráhy či šestisedačkové lanovky. Slibuje i výrazné zlepšení doprovodných služeb.

Liberec by měl za pronajmutí lyžařského areálu získat milion korun v hotovosti a 4,2 milionu v benefitech pro sportovní kluby. Navíc Tatry Mountain Resorts převezme patnáctimilionový dluh městské společnosti Sportovní areál Ještěd, jež nyní areál provozuje. Zatím ale není jisté, zda se pro vstup investora najde dostatek hlasů. Dojednané podmínky se nelíbí právě koaliční Změně pro Liberec, která je nejsilnější stranou v zastupitelstvu. Má 12 z 39 mandátů. „Dojednaná výše nájmu mohla být vyšší. Není možno jednostranně odstoupit od smlouvy. Není tam ani přesný rozpis investic, ta ustanovení jsou příliš vágní,“ uvedl již dříve hlavní důvody nesouhlasu s dohodnutými podmínkami ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna).

Měla by veřejnost rozhodovat o pronájmu areálu na Ještědu?

Celkem hlasovalo281 čtenářů

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Ještěd, TMR, sjezdovka, skiareál, Tatry mountain resorts, Tibor Batthyány, Josef Šedlbauer, referendum, Igor Rattaj, primátor, investice, Jan Korytář, Sportovní areál Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Radní Josef Šedlbauer chce prosadit referendum o tom, zda pronajímat areál na Ještědu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.