Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozpočet kraje na příští rok je rekordní, příjmy i výdaje převyšují 3 miliardy korun

Liberecký kraj bude v příštím roce hospodařit s příjmy téměř 3,133 miliardy korun, výdaje budou o 97 milionů korun nižší. Peníze navíc kraj použije především na splácení úvěrů, které si v minulosti vzal na rekonstrukce svých silnic a mostů. Splátky jistin a úroků přijdou kraj na více než 112 milionů korun, s dalším zadlužováním ale nepočítá. Do investic půjde 537 milionů korun, z toho bezmála 301 milionů představují akce spolufinancované z evropských fondů. Rozpočet bez větších diskusí schválilo krajské zastupitelstvo.

Připomínek k rozpočtu bylo minimum. "Vnímáme příjmovou část rozpočtu jako značně optimistickou, nicméně budeme rádi, pokud se naplní. Rozpočet je do značné míry vázán na to, do jaké míry budou propláceny dotační tituly. Z vlastní zkušenosti vím, že poskytovatel dotací může samosprávu přivést až téměř k druhotné platební neschopnosti," varoval komunistický zastupitel Miloš Tita. Navrhoval proto zvýšení rozpočtové rezervy kraje ze současného jednoho procenta příjmů na dvě až tři procenta.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) jsou naopak příjmy nastavené velmi pesimisticky. Kraj počítá, že na daních získá 2,96 miliardy korun. "Ty letošní už jsou v tuhle chvíli vyšší než jsou ty plánované pro příští rok," upozornil zastupitele hejtman.

Evropské projekty jsou podle Půty kryty vlastními zdroji kraje bez toho, že by si na ně musel půjčovat. "Kdyby náhodou od zítřejšího data všechny dotace skončily, tak všechny projekty můžeme financovat sami," dodal hejtman.

Do investic půjde v příštím roce 537 milionů korun, z toho 301 milionů představují akce spolufinancované z evropských fondů. K největším z nich patří česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha", v rámci kterého se rekonstrukce za 7,7 milionu eur (196 mil.Kč) dočká zhruba 25 kilometrů silnic na Frýdlantsku. Většina byla dokončena už letos, příští rok bude pokračovat nejnákladnější z nich - rekonstrukce silnice z Dolní Řasnice do Srbské a dál do Polska.

Už na letošní rok schválili zastupitelé přebytkový rozpočet s příjmy 2,828 miliardy korun, výdaje měly být o 97 milionů nižší. Nakonec ale podle předběžných informací dosáhne letos rozpočet rekordních 9,73 miliardy korun. Je to díky dotacím pro školství a sociální služby a také díky evropským a státním dotacím. V letošním roce počítal schválený rozpočet s investicemi zhruba za 503 milionu korun, nakonec se zvýšily na téměř 695 milionů korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, rozpočet, silnice, investice, Martin Půta, Miloš Tita, Starostové pro Liberecký kraj, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpočet kraje na příští rok je rekordní, příjmy i výdaje převyšují 3 miliardy korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.