Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Změna volá po odvolání předsedy představenstva dopravního podniku

Změna pro Liberec volá po odvolání předsedy představenstva dopravního podniku Pavla Šulce (dříve ANO). Ten měl podle hnutí pochybit, když dal pokyn k odeslání více než 28 milionů korun společnosti BusLine, která částku požaduje jako takzvaný přiměřený zisk za rok 2015. Právě společnost BusLine zajišťuje pro dopravní podnik část linek v Liberci a Jablonci nad Nisou.

„Nezbývá nic jiného, než oficiálně navrhnout odvolání Pavla Šulce z představenstva dopravního podniku. Postupoval v přímém rozporu s doporučením rady města, a to nelze akceptovat. Tady už nejde o malé peníze a končí veškerá legrace,“ shrnul náměstek primátora Jan Korytář (Změna).

Odvolání pouze předsedy představenstva dopravního podniku není podle primátora Tibora Batthyányho na místě. „Jestli chtějí někoho odvolat, tak celé představenstvo. Doporučení rady města Liberce totiž nerespektovala většina představenstva," shrnul primátor.

Pochybení odmítá také Pavel Šulc, který podle svých slov jednal na základě rozhodnutí představenstva. Představenstvo se navíc nemuselo řídit doporučením rady města. „Obchodní pokyny může dávat jen valná hromada, což rada města Liberce není,“ dodal.

Ve sporu jde o peníze na takzvaný přiměřený zisk za rok 2015, který je ve smlouvě mezi Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou a společností BusLine z prosince 2009 uveden s odkazem na vládní nařízení. Změna si stojí za tím, že podle tohoto nařízení žádná dopravní firma nikdy peníze nedostala, protože jeho výklad je sporný. Město poukazuje na to, že většina těchto nároků by byla zaplacena společnosti BusLine dvakrát a mohou představovat nedovolenou veřejnou podporu. Rada města proto opakovaně doporučovala představenstvu dopravního podniku vyplatit nejvýše 9 milionů, které jsou prokazatelné.

Dopravní podnik i přesto proplatil společnosti více než trojnásobnou částku a tím podle některých členů představenstva vznikla ztráta, která se projeví v nižším objemu peněz na platy a na investice. „Pro představu, kdyby tyto peníze zůstaly v dopravním podniku, umožnily by na příští rok zvýšení platů všech čtyř set zaměstnanců dopravního podniku o čtyři tisíce měsíčně a ještě by zbylo na potřebné opravy,“ uzavřel člen představenstva Josef Šedlbauer (Změna).

Foto BusLine

Štítky Liberec, DPMLJ, předseda představenstva, představenstvo, Pavel Šulc, Jan Korytář, dopravní podnik, dopravní společnost, BusLine, peníze, Jablonec nad Nisou, ANO 2011, Josef Šedlbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna volá po odvolání předsedy představenstva dopravního podniku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.