Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prezident Zeman jmenoval novou vládu Andreje Babiše

Prezident Miloš Zeman dnes, ve středu 13. prosince, na Pražském hradě jmenoval jednobarevnou vládu Andreje Babiše. Ze 14 ministrů je devět nováčků, pět jich pracovalo v dosavadní vládě Bohuslava Sobotky. Vláda se ještě dnes sejde na prvním jednání, Babiš poté polovinu ministrů uvede do úřadu. Do měsíce musí nový kabinet požádat o důvěru, zatím ji ve Sněmovně zajištěnou nemá.

Na stejných postech budou pokračovat i v nové vládě ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok. Dosavadní ministr obrany Martin Stropnický a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dostanou na starosti nový úřad. Šlechtová převezme obranu, Stropnický se bude starat o českou diplomacii.

Ministryní práce a sociálních věcí Zeman jmenoval Jaroslavou Němcovou, ministryní pro místní rozvoj Kláru Dostálovou a ministryní financí Alenu Schillerovou. Vnitro povede Lubomír Metnar, průmysl a obchod Tomáš Hüner, kulturu Ilja Šmíd a školství Robert Plaga. V čele resortu zemědělství stane Jiří Milek, ministrem zdravotnictví bude Adam Vojtěch.

Z Hradu ministři odjedou do Strakovy akademie na první jednání vlády. Babiš poté sedm ministrů uvede do úřadu. Další čtyři je převezmou v pondělí. Ministry pokračující na dosavadních resortech uvádět premiér nebude.

Příští týden chce Babiš začít vyjednávat se sněmovními stranami o podpoře nebo toleranci své vlády, druhé kolo jednání plánuje po Novém roce. Většina stran ale předem vyslovení důvěry kabinetu odmítla. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I kdyby ale komunisté vládu podpořili, bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci alespoň jedné další strany, aby jeho vláda důvěru získala.

Autoři

Štítky vláda, Andrej Babiš, Miloš Zeman, jmenování, důvěra, Bohuslav Sobotka, Pražský hrad, Martin Stropnický, Karla Šlechtová, Richard Brabec, Robert Pelikán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman jmenoval novou vládu Andreje Babiše  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.