Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odměna pro členy komise? V prvním kole prezidentských voleb třináct stovek, ve druhém dvě

Prezidentská volba kromě souboje o Hrad přináší i další zajímavá témata. Jedním z nich je odměňování členů volebních komisí, kteří dohlížejí na průběh voleb a správné sečtení výsledků. A právě druhé kolo voleb odhalilo zvláštní nepoměr. Zatímco za první kolo dostal člen komise třináct stovek, za druhé dostane jen dvě.

„Snažím se dlouhodobě tento způsob odměňování změnit, ale z ministerstev dostávám místo návrhů na řešení jen samé výmluvy,“ říká starostka Chotyně Jana Mlejnecká.

Výši odměny stanovuje Ministerstvo vnitra vyhláškou ve shodě s Ministerstvem práce a sociálních věci a s Ministerstvem financí.

Podle hejtmana Libereckého kraje by se obě ministerstva měla domluvit a zvolit společný postup ve změně odměňování dvoukolových voleb. „Je absurdní, jak nízkou částku za práci ve druhém kole voleb ti lidé v komisích dostanou, a to nyní navíc ministerstvo požaduje vysokoškolské vzdělání,“ řekl Martin Půta.

Navíc ministerstvo vnitra chce mít v komisích pouze vysokoškolsky vzdělané lidi, což by leckde mohl být velký problém. „Pro tu práci není důležitý titul, ale zkušenost,“ dodává starostka.

Co s tím? Například v Chotyni nepoměr mezi oběma koly členům komisí dorovnají z obecního rozpočtu. „Byla bych ráda, kdyby lidé za svou práci dostávali odměnu, nikoli almužnu, proto jim obec peníze doplácí,“ dodala Mlejnecká.

Autoři

Štítky volby, komise, odměny, Liberecký kraj, Chotyně, prezident, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Martin Půta, prezidentské volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odměna pro členy komise? V prvním kole prezidentských voleb třináct stovek, ve druhém dvě  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.