Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberečtí zastupitelé změny v řízení dopravního podniku odmítli

Liberečtí zastupitelé včera odmítli změny v řízení Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ). Hlavním důvodem bylo to, že nebyly řádně projednané s menšinovým akcionářem, kterým je Jablonec nad Nisou. Vedení Liberce navrhovalo přejít na takzvaný německý model, kdy rozhoduje představenstvo a politici jsou v dozorčí radě. Změnu stanov měla příští týden schválit valná hromada dopravního podniku, liberečtí zastupitelé na ni ale svým rozhodnutím nikoho nenominovali

"S výsledkem jsem spokojený," řekl jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). Dalšímu jednání se nebrání. "Změny v minulosti v dopravním podniku byly, vždy ale byly konsensuální," dodal.

Zintenzivnění jednání s Jabloncem přislíbil náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). "Vnímáme požadavky a obavy města Jablonce," řekl.

V návrhu se počítalo se snížením počtu členů představenstva DPMLJ z devíti na tři členy s tím, že by tam byl jeden zástupce vedení dopravního podniku a dva odborníci zvenčí. Dozorčí rada se naopak měla rozšířit z šesti na devět členů.

Dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, jde o firmu s půlmiliardovým obratem. Letos od města dostane na zajištění dopravy 220 milionů korun. Menšinovým vlastníkem je od podzimu 2009 také Jablonec nad Nisou s 0,38 procenta akcií. Firma zajišťuje městskou dopravu v obou městech i tramvajové spojení mezi nimi. S touto tratí je spojena jedna z největších připravovaných investic dopravního podniku. Beitl dnes na jednání libereckého zastupitelstva garantoval, že je Jablonec připraven se na investicích na jablonecké části trati podílet.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky dopravní společnost, Jablonec nad Nisou, Liberec, Petr Beitl, ODS, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí zastupitelé změny v řízení dopravního podniku odmítli  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.