Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rozhodnuto! Prezidentem byl opět zvolen Zeman, vyhrál nad Drahošem

Miloš Zeman byl zvolen prezidentem i na další funkční období. Ve finále těsně porazil bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše.

Zeman získal téměř 51,5 procenta hlasů, což je těsnější vítězství než při první volbě hlavy státu před pěti lety. Před dnešním proslovem po sečetení většiny okrsků nejprve předal květiny své ženě a dceři, poté promluvil k voličům. „Přátelé, dovolte mi, abych vám všem ze srdce poděkoval za vaši pomoci při volbě prezidenta. Nebýt vás, tak jsme to nevyhráli. Za mnou jsou lidé, kteří teď seděli v prezidentském salonku, kteří sledovali, jak nabíhají procenta a jak Praha, může ovlivnit výsledek voleb. Chtěl bych poděkovat těm pražským voličům, kteří mi dali svůj hlas. O to více bych chtěl poděkovat všem voličům v krajích, kde jsme zvítězil. Před pěti lety mi důvěru dalo 2,7 milionu voličů. Teď to bylo 2,8 milionu voličů, takže jdu do dalších pěti let s důvěrou těchto občanů a věřím, že takovou důvěru nezklamu. Chtěl bych poděkovat i voličům Jiřího Drahoše za to, že šli k volbám a upřímně řečeno relativně těsné vítězství nejvíce těší," pronesl prezident Miloš Zeman.

Poraženecká nálada nevládla ani v druhém táboře, kde se sešli příznivci Jiřího Drahoše „Dovolte, abych poděkoval všem občanům, kteří přišli k volbám. Rád bych pogratuloval vítězi voleb. Přeji mu hodně sil a zdraví. Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme. Já jsem hrozně rád, za tu obrovskou vlnu energie, která se vzedmula. Energie nemůže zmizet a já jsem přesvědčen, že tady zůstane ta vlna nadšení. Hrozně moc si toho vážím, moje manželka Eva také. Slibuji vám, že tuhletu energii ponesu dále. Neodcházím z veřejného života,“ shrnul při svém proslovu Jiří Drahoš

Prezidentské finále přišel rozhodnout rekordní počet voličů, po sečtení více než devíti desetin okrsků byla účast dvoutřetinová.

Sčítání jsme sledovali on-line. Na Liberecku zvítězil Jiří Drahoš, když získal téměř 51 procent hlasů. Přímo v Liberci to pak bylo skoro 57 procent.

Foto Bezedný Frank

Štítky prezident, volba, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, volby, Akademie věd České republiky, důvěra, energie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! Prezidentem byl opět zvolen Zeman, vyhrál nad Drahošem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.