Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zadlužení Libereckého kraje za čtyři roky kleslo skoro o polovinu

Zadlužení Libereckého kraje se za poslední čtyři roky snížilo téměř o polovinu. Zatímco na konci roku 2013 dlužil kraj ještě více než 1,152 miliardy korun, na konci loňského roku už zadlužení kleslo na 651 milionů korun, což představuje 1476 korun na obyvatele. Dluh kraje se daří postupně snižovat a s další půjčkou se nepočítá, řekla dnes náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Do konce letošního roku by podle ní mělo zadlužení kraje klesnout pod 555 milionů.

Největší část zadlužení Libereckého kraje tvoří úvěr 750 milionů korun z roku 2006, který kraj použil na revitalizaci svých silnic. Na začátku letošního roku zbývalo splatit ještě bezmála 422 milionů korun. Kraj bude tento úvěr splácet až do roku 2026.

Dalších půl miliardy korun si půjčil kraj v roce 2010 na revitalizaci svých mostů, vyčerpal tehdy zhruba 479 milionů. Na začátku letošního roku zbývalo splatit ještě necelých 230 milionů korun. Dluh se výrazně snížil v roce 2016, kdy kraj složil mimořádnou splátku jistiny 50 milionů korun.

Mimořádná splátka úvěru není podle Volfové díky vyšším daňovým příjmům vyloučena ani v tomto roce. "V pokladní správě máme rezervu 60 milionů korun, která je připravena na zajištění vnitřního dopravce. Pokud tyto peníze nevyužijeme na tento účel, půjdou na snížení úvěrové zadluženosti Libereckého kraje," řekla náměstkyně hejtmana.

Liberecký kraj schválil na loňský rok rozpočet s příjmy 2,828 miliardy korun, výdaje měly být o 97 milionů nižší. Nakonec ale podle předběžných informací hospodařil loni kraj s rekordními příjmy 8,617 miliardy korun, když výdaje byly o 377 milionů nižší. Výrazný nárůst rozpočtu v průběhu roku je tradičně dán dotacemi pro školství a sociální služby a také evropskými a státními dotacemi, které se kraji daří získávat.

Daňové příjmy kraje loni dosáhly rekordních 3,106 miliardy korun, a byly tak o 15 procent vyšší, než původní rozpočet předpokládal. Díky tomu budou v úterý zastupitelé rozdělovat téměř 416 milionů korun, které na účtech na konci loňského roku zbyly. Většina těchto peněz půjde do investic. Největší část - 200 milionů korun - je určena na velkoplošné opravy a rekonstrukce krajských silnic druhých a třetích tříd.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, Jitka Volfová, dluh, finance, úvěr, ANO 2011, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadlužení Libereckého kraje za čtyři roky kleslo skoro o polovinu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.