Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Spory mezi akcionáři Teplárny Liberec jsou zřejmě u konce

Spory mezi akcionáři Teplárny Liberec jsou zřejmě u konce. Město v ní má 30 procent akcií. Liberečtí zastupitelé dnes souhlasili s uzavřením dohody o společném postupu. Výsledkem by mělo být zahájení rekonstrukce zastaralé teplárenské sítě a ukončení všech soudních sporů.

Liberecká teplárna zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14.000 domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů sféry služeb, mezi něž patří i školy, úřady či nákupní centra. Společnost patří do skupiny MVV Energie CZ, město je s 30 procenty minoritním vlastníkem. Akcionáři se dosud nebyli schopni domluvit na společném postupu modernizace rozvodů tepla. Spory byly i ohledně vkladů majetku či přístupu ke smlouvám.

"Oceňujeme, že zastupitelstvo města schválilo dodatečnou dohodu, která vyplynula z intenzivních jednání v posledních týdnech. Můžeme tedy pokračovat v přípravě projektu GreenNet, který přispěje k dalšímu dlouhodobému snižování cen tepla," uvedl člen představenstva MVV Energie CZ Libor Žížala. Oprava jedné ze tří rozvodných větví teplárny by měla začít už letos. Na projekt za více než 300 milionů korun získala teplárna dotaci 70 milionů korun.

Náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) považuje dohodu za maximum možného, co bylo možné dojednat. "Ústupky z druhé strany mě přesvědčily, že mají zájem o spolupráci," uvedl. Část zastupitelů ale výslednou dohodu kritizovala, podle nich bylo možné dojednat lepší podmínky. Dohoda byla v devětatřicetičlenném zastupitelstvu schválena těsnou většinou 20 hlasů, a to i díky podpoře opozičního zastupitele Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj). Měl sice k dohodě také výhrady, obával se ale, že v případě neschválení by byla ohrožena modernizace rozvodů tepla. "To si myslím, že by byla pro město Liberec velká škoda. Zejména mě osobně tam nejvíce zajímá vymístění parovodu z koryta řeky Nisa, protože to vnímán, a nejenom já, ale i odborníci, jako zásadní povodňové riziko pro město," řekl Šolc novinářům.

Za úspěch Korytář považuje, že město má nyní přístup ke smlouvám teplárny, čemuž zatím druhá strana s odkazem na obchodní tajemství bránila. Dohoda řeší i vklad majetku obou akcionářů v hodnotě 392 milionů korun, za který dosud teplárna platila nájemné. Ročně tak ušetří desítky milionů korun. Liberci se dosud nelíbil způsob vypořádání. Majetek vložený ze strany MVV Energie má vyšší hodnotu, než by odpovídal akcionářskému podílu, a firma za to chtěla peníze. Mluvilo se až o 120 milionech. Na základě dohody se to vyřeší změnou akcionářského podílu, místo 30 procent bude mít Liberec v teplárně jen zhruba 23 procent.

Dohoda zaručuje odběratelům i nižší cenu. Pro domácnosti s pětiletým kontraktem, které tvoří většinu odběratelů, by v příštím roce neměla přesáhnout částku 650 korun za gigajoule tepla. Proti letošnímu roku by se tak měla snížit minimálně o deset korun. Cílem je do budoucna cenu stlačit k 550 Kč/GJ.

Autoři | Foto Teplárna Liberec

Štítky Liberec, teplárna, MVV, město Liberec, Jan Korytář, teplo, MVV Energie CZ a.s., Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spory mezi akcionáři Teplárny Liberec jsou zřejmě u konce  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.