Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chybí tady sebereflexe, říká náměstek primátora Langr. Je připraven navrhnout odvolání Korytáře

Pokud náměstek Jan Korytář (Změna pro Liberec) navrhne zastupitelům odvolání primátora Tibora Batthyányho (dříve ANO), jak během úterý avizoval, je náměstek Ivan Langr (dříve Změna pro Liberec) připraven navrhnout odvolání bývalého stranického kolegy Jana Korytáře. Oznámil to na dnešní tiskové konferenci po radě města. Podle Langra nejde z nepříjemné atmosféry v radě vinit pouze primátora.

„Chybí tady absolutně sebereflexe. Zažil jsem tady spoustu momentů, kdy se útočilo na primátorovi charakterové vlastnosti. Do zápisu tady lítali jako na běžícím páse debilové a idioti a to ze strany Změny. Atmosféra tady není dobrá, ale je potřeba říct, že dobrá není oboustranně,“ řekl dnes náměstek primátora Ivan Langr (dříve Změna pro Liberec) a dodal: „Oba (pozn. red.: Tibor Batthyány a Jan Korytář) by měli zůstat ve funkci až do konce volebního období a měli by složit účty. Pokud pan Korytář navrhne odvolání pana primátora, měl by někdo navrhnout odvolání pana Korytáře. Nenajde-li se někdo takový, budu to já. Jestli se to pak zvrhne v další odvolávání, nedokáži říct.“

Poslední kapkou mělo být poslední jednání rady

Změna oznámila, že hodlá usilovat o odvolání primátora Tibora Batthyányho (dříve ANO) během úterý. Podporu k tomu chce získat u opozice. Důvodem má být chování primátora a zásadní programové neshody. Podle Změny měl primátor naposledy „přilít olej do ohně“ včera, když se údajně vysmíval zdravotnímu stavu člena rady města. Podle primátora se nic podstatného nestalo a není potřeba kohokoliv odvolávat. O rezignaci proto neuvažuje.

„Pan Batthyány ani za tři roky nedorostl funkci primátora. Jeho chování na radách města je otřesné, neumí rozpoznat, kde leží hranice základní lidské důstojnosti. Poslední kapkou, po které jsme museli odejít z jednání rady města, bylo vysmívání se zdravotnímu stavu člena rady města. Jeden z mnoha úletů pana Batthyányho, který nedokáže rozlišit, kdy sedí v hospodě a kdy zastupuje stotisícový Liberec. Věřím, že tohle pochopí i zastupitelé,“ shrnul radní města Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec).

Batthyány: Změna už nemůže prosazovat své záměry silou

Odchod zástupců Změny z jednání primátor ve svém dnešním vyjádření víceméně kvitoval. „Nejsem si vědom, že bych házel radě města klacky pod nohy. Poslední rada města proběhla po odchodu členů Změny v poklidném a konstruktivním duchu a v krátkém čase, což obvykle nebývá,“ shrnul primátor Tibor Battyhány (dříve ANO). To, že s koaličním partnerem často nemůže najít společnou řeč přiznává. „Jednání rady byla za poslední dva roky složitá, situace se vyhrotila zejména poté, co Změna ztratila v radě většinu a nemůže své materiály prosazovat pouhou silou,“ dodal.

Změna hodlá navrhnout jeho odvolání hned z několika důvodů. Hlavním důvodem je podle lídra Změny Jana Korytáře snaha primátora blokovat projekty města, zmíněné chování při jednáních rady města a zásadní programové neshody, kterými má být blokování zřízení funkce městského architekta, bránění regulaci hazardu, blokování změn v dopravním podniku nebo územní plán. „Primátor vyloženě likviduje nejlepší pracovníky, používá k tomu kompetencí tajemníka, které převzal, neboť toto místo není aktuálně obsazeno. Čistě lidsky to už přesáhlo únosnou mez. Na odboru pracují vysokoškolsky vzdělaní lidé s praxí z mnoha projektů, jejichž přínos pro město lze vyjádřit ve stovkách milionů a kteří se musejí vypořádávat s neznalostí a arogancí člověka s nulovými zkušenostmi z této oblasti,“ doplnil Jan Korytář (Změna pro Liberec).

O odvolání se může rozhodnout za dva týdny

Nedostatky naopak současný primátor vidí na fungování odboru, který je v gesci Jana Korytáře. „Fluktuace na odboru dosahuje hodnoty téměř 40 procent, což je trojnásobek průměrné fluktuace na ostatních odborech magistrátu. Tento fakt je alarmující, proto jsem se problémem začal zabývat, vedl jsem rozhovory s úředníky a hledám příčinu problému. Za tři roky se na tomto odboru vystřídali tři vedoucí odboru. První šetření naznačují, že odbor je řízen chaoticky a proto jsem se rozhodl, že provedu personální audit,“ reaguje Batthyány.

O odvolání primátora by mělo rozhodovat zastupitelstvo na svém jednání 22. února. Korytář počítá také s možností, že by pro odvolání primátora nemusel získat dostatečnou podporu zastupitelů. „Pak bychom o to usilovali znova. Budeme jednat s opozicí o nějakém řešení. Jedno z těch řešení je, aby opozice, když nebude chtít odvolat primátora, vyslala své zástupce do vedení města a převzala agendu. Pokud by byla dohoda s opozicí, že by to po nás chtěla převzít a byla by ochotna si sem sednout, tak bychom odstoupili. Můžou si to zkusit s panem primátorem,“ uzavřel Korytář.

Štítky Liberec, Změna pro Liberec, Tibor Batthyány, Jan Korytář, Josef Šedlbauer, odvolání, primátor, Ivan Langr, rada obce, rada, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chybí tady sebereflexe, říká náměstek primátora Langr. Je připraven navrhnout odvolání Korytáře  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.