Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Mnoho povyku pro nic. Změna nakonec odvolání primátora nenavrhla

Tibor Batthyány (dříve ANO) zůstává primátorem Liberce i nadále. Změna pro Liberec před dnešním jednáním zastupitelstva slibovala, že navrhne jeho odvolání z této pozice. Nakonec se tak nestalo a Změna návrh ani nepodala. Jako důvod uvedl lídr strany Jan Korytář fakt, že jeho návrh nezískal podporu u opozice a s největší pravděpodobností by tak neprošel.

„Uděláme to ihned, jak budeme mít deklarovanou podporu dvaceti zastupitelů,“ řekl dnes Jan Korytář (Změna pro Liberec). Náměstek primátora počítá také s tím, že by se mu nemuselo podařit získat podporu pro návrh během tohoto volebního období. „Pak se budeme snažit sesadit pana Batthyányho z pozice primátora během podzimních voleb,“ dodal.

Důvodem pro odvolání má být chování primátora a zásadní programové neshody. Podle Změny měl primátor naposledy „přilít olej do ohně“ začátkem února, když se údajně vysmíval zdravotnímu stavu člena rady města. Podle primátora se nic podstatného nestalo a není potřeba kohokoliv odvolávat. O rezignaci proto neuvažuje. 

Hlavním důvodem k odvolání je podle lídra Změny Jana Korytáře snaha primátora blokovat projekty města, zmíněné chování při jednáních rady města a zásadní programové neshody, kterými má být blokování zřízení funkce městského architekta, bránění regulaci hazardu, blokování změn v dopravním podniku nebo územní plán. S tím ale primátor nesouhlasí.

Korytář předložení návrhu k odvolání primátora zastupitelstvu avizoval už před dvěma týdny. „Couvnutí“ nakonec pořádně nadzvedlo zastupitele napříč všemi kluby. „Šlo o nepromyšlený návrh, kdy pan Korytář okopal kotníky primátorovi a pouze se dostal do novin,“ shrnula na dnešním zastupitelstvu bývalá primátorka Martina Rosenbergová (dříve ČSSD).

Ostrými slovy nešetřili ani Starostové, když opoziční zastupitel Jaroslav Zámečník pronesl: „Jan Korytář je symbolem totální politické devalvace v Liberci. Fuj!“ Odvolání primátora pár měsíců před volbami by podle nich nic neřešilo „Návrh na odvolání primátora, takto vygradovaný osm měsíců před volbami, je humbuk a plácnutí do vody. Nic jiného než divadlo pan Korytář nepředvedl,“ uzavřel David Václavík  (Starostové).

Foto Jan Král

Štítky Liberec, Změna pro Liberec, Tibor Batthyány, Jan Korytář, Josef Šedlbauer, odvolání, primátor, ANO 2011, volby, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník, David Václavík, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnoho povyku pro nic. Změna nakonec odvolání primátora nenavrhla  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.