Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Andrej Babiš společně s ministry vyrazil na sever Čech. V Liberci ho čekali demonstranti

Vojenský prostor v Ralsku, sklářská škola v Kamenickém Šenově nebo skokanský areál v Harrachově. Nabitý program čekal v úterý vládu v demisi Andreje Babiše, která vyrazila na výjezdní zasedání do Libereckého kraje. Tématy byly výstavba dopravní infrastruktury, zajištění lékařské péče, ale i rekonstrukce školky v Semilech a budoucnost skokanského areálu v Harrachově.

Andrej Babiš dorazil do Libereckého kraje s početnou skupinou členů jeho vlády, která je v současnosti v demisi. Cesty se zúčastnil ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr vnitra Lubomír Metnar, ministryně financí Alena Schillerová, ministr dopravy Dan Ťok a v neposlední řadě také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Části programu se zúčastnil také vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

Chléb a pálenka

Členové vlády křižovali celé úterý Liberecký kraj autobusem, který nejprve zamířil do vojenského prostoru v Ralsku. Tam početná skupina dorazila kolem půl osmé ráno. Po přivítání chlebem se solí a "panákem" pálenky se Andrej Babiš ptal hejtmana Libereckého kraje Martina Půty na problémy, s jejichž řešením by jeho vláda v demisi měla pomoci. Debata se točila především kolem demolice ruin vybydlených domů v areálu.

Program na demolice, z něhož mohly loni čerpat dotace jen obce, chce vláda rozšířit i pro kraje. Výzva bude na podzim, zatím je podle ministryně Kláry Dostálové (ANO) připraveno sto milionů korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) na místě slíbil, že další peníze přidá. Jen Liberecký kraj odhaduje náklady na demolice zhruba 175 budov na sto milionů korun, letos má v rozpočtu kolem 20 milionů

Babiš podepsal v Novém Boru petici

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) poté při návštěvě v Novém Boru podepsal petici za zrychlení přípravy výstavby obchvatu České Lípy. Na setkání s vládou ji přinesl senátor Jiří Vosecký (Starostové pro Liberecký kraj). Podpis připojil i ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Zároveň ujistil, že stavba dostane výjimku, což by mělo přípravu urychlit a zajistit financování. Náklady na dvě etapy, které je nutné dokončit, projektanti odhadli na dvě miliardy korun bez DPH.

„Dneska říkáme, že stavby, které budou připraveny, budou profinancovány a budou se stavět. Tady máme velkou výhodu, že nemusíme dělat EIA, prošlo nám zjišťovací řízení, zpracovává se dokumentace pro územní rozhodnutí. Jakmile tohle bude, tak dám výjimku a budou se vykupovat pozemky,“ doplnil Ťok.

Na premiéra čekali demonstranti

Z Nového Boru zamířil autobus se členy vlády do sklářské školy v Kamenickém Šenově. Vláda poté jednala také s radními kraje a setkala se i se starosty na krajském úřadě v Liberci. Právě před nejvyšší budovou v Liberci na premiéra Babiše čekala skupinka zhruba patnácti odpůrců v tričkách s nápisy „Zachraňme demokracii pro naše děti“ a s transparentem s heslem „Estébácká vládo, nejsme tupé stádo.“ Poklidná demonstrace se obešla bez komplikací. Procházející Andrej Babiš pouze ironicky poznamenal: "Tady jsou naši fanoušci."

Na programu bylo odpoledne mimo jiné i jednání o budoucnosti zchátralého skokanského areálu v Harrachově. V Krajské nemocnici Liberec se předseda vlády Andrej Babiš seznámil s výstavbou Centra urgentní péče a navštíví heliport. "V liberecké nemocnici je naplánovaná první etapa modernizace, která je velmi potřebná. Zatím budeme připravovat náš fond pro investice a při druhé etapě už bude kraj moci požádat o finanční pomoc od státu z tohoto fondu,“ dodal Babiš.

Někteří ministři měli také vlastní program. Například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministr průmyslu Tomáš Hüner (ANO) jednali o problematice Turówa, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zamířil do Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou, který přišel o dotaci na modernizaci.

Ústav ve Vysokém zatím dotaci na modernizaci nedostane

Specializovaný Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou se zatím připravované modernizace a rozšíření nedočká. Pracoviště, kde mimo jiné operovali i pořezané prsty tenistky Petry Kvitové, přestává kapacitně stačit. Nemocnice proto připravila projekt modernizace pavilonu B a výstavbu nového pavilonu E za 83 milionů korun. Stát měl přispět 60 miliony. Dotaci ale nyní zastavil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO).  Ministerstvo podle něj vypíše novou výzvu do několika týdnů. „Neznamená to, že nechceme podpořit tento ústav. Chceme ale, aby to bylo trochu transparentnější, mělo to nějaká jasnější pravidla a byla k tomu jasná odborná stanoviska, že dotace je potřebná,“ řekl ministr.

Přesně za týden přijede vláda do Středočeského kraje. Následovat budou kraje Královéhradecký, Karlovarský a Moravskoslezský.

Výjezdní zasedání vlády v Libereckém kraji

Úterý, 13. března 2018, 15:18

Výjezdní zasedání vlády v Libereckém kraji
Výjezdní zasedání vlády v Libereckém kraji

Foto Bezedný Frank | Zdroj Vlada.cz, ČTK

Štítky Liberecký kraj, vláda, Andrej Babiš, Richard Brabec, Lubomír Metnar, Alena Schillerová, Tomáš Hüner, Jaroslava Němcová, Dan Ťok, Adam Vojtěch, Robert Plaga, Klára Dostálová, Ilja Šmíd, Martin Půta, ANO 2011, Liberec, Harrachov, stavba, Česko, Kamenický Še

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Andrej Babiš společně s ministry vyrazil na sever Čech. V Liberci ho čekali demonstranti  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.