Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ministr Brabec vyrazil k dolu Turów. Vláda projedná uvolnění 60 milionů na řešení problému s úbytkem vody

Vláda přislíbila uvolnění prostředků, které by měly pomoci odvrátit ztrátu pitné vody v okolí hnědouhelného dolu Turów. Podle studie by se nedostatek pitné vody mohl do budoucna dotknout tří desítek tisíc lidí na Frýdlantsku, Chrastavsku a Hrádecku. Na řešení situace bude potřeba minimálně miliarda korun. Okolí dolu si při svém úterním výjezdním zasedání vlády prohlédl také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Ministr Brabec projevil zájem prohlédnout si hnědouhelný povrchový důl Turów, aby se sám přesvědčil, o jak rozsáhlém problému mluvíme. Viděl také sousední elektrárnu Turów, kvůli které se vlastně důl rozšiřuje,“ popsal starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). 

Ve fázi přípravy jsou už projekty za 238 milionů korun. Počítají s dobudováním vodovodů ve Václavicích u Hrádku nad Nisou a do Horního Vítkova u Chrastavy. Na vodovod mají napojit také obyvatele Bulovky a Dětřichova na posílit stávající vodovodní síť ve Frýdlantském výběžku. 

„Jde opravdu o velmi závažný problém, který se snažíme intenzivně řešit už několik let. Těší nás, že ministr Brabec je o tomto závažném problému informován a problematiku zná. Bez pomoci čelních představitelů státu se totiž v tomto případě neobejdeme. Je nutné jednat s polskou stranou, což na nižších úrovních není snadné a ani příliš efektivní,“ doplnil Ramzer.

Od hnědouhelného dolu Turów se ministr s doprovodem vydal do Bílého Potoka do areálu rekonstruované úpravny vody. „Společně jsme si prohlédli úpravnu vody, která od loňského léta prochází rekonstrukcí. Ta zahrnuje nejen obnovu technologické linky, ale dojde díky ní i k navýšení kapacity úpravny vody, což je jedno z opatření, které má v případě úbytku vody v souvislosti s rozšiřováním dolu Turów zabezpečit zásobování Frýdlantska pitnou vodou,“ podotkl ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

Ministr Richard Brabec během schůzky uvedl, že vláda se bude situací zabývat už na svém příštím nebo přespříštím zasedání. Projednávat bude návrh na uvolnění 60 milionů korun na přípravu alternativního vedení vody pro Frýdlantský výběžek, které by v případě ztráty zdrojů pitné vody zajistit vodu pro zhruba 30 tisíc lidí v regionu. Peníze by měly jít na přípravu opatření z ministerstva zemědělství.

Hnědouhelný důl u polské Bogatyně zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044, počítá s rozšířením dolu podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Je to jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území. Problematické je zejména plánované prohloubení o 80 metrů pod úroveň hladiny moře, což by sousední Frýdlantsko, a také oblast Hrádku nad Nisou a Chrastavy téměř připravilo o zdroje pitné vody.

Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou na 2,136 miliardy korun. Podle odhadů hrozí, že by hladina podzemní vody mohla klesnout o 30 až 50 metrů. 

Foto Bezedný Frank

Štítky Důl Turów, Richard Brabec, pitná voda, Frýdlantsko, ANO 2011, elektrárna, Dan Ramzer, ODS, Hrádek nad Nisou, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Brabec vyrazil k dolu Turów. Vláda projedná uvolnění 60 milionů na řešení problému s úbytkem vody  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.