Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Politická korida: Povinná volební účast. Ano či ne?

Povinná volební účast - téma, o kterém se před prezidentskými volbami hodně mluvilo. Prezident Miloš Zeman před uplynulými volbami několikrát otevřeně hovořil o zavedení povinné volební účasti. Podobná povinnost platí například v Belgii nebo na Kypru. Jaký názor mají na povinnou volební účast samotní městští zastupitelé?

Otázka redakce

Prezident Miloš Zeman před uplynulými volbami několikrát otevřeně hovořil o zavedení povinné volební účasti. Podporujete tuto myšlenku? Měla by být povinná volební účast v všech volbách, jen ve vybraných (například prezidentských) nebo by mělo zůstat na každém, zda k volební urně přijde? 

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem 20. března. Oslovení zastupitelé, v drtivé většině lídři stran, měli čas odpovědět do 28. března, do 12:00. Na otázku neodpověděli František Gábor (TOP 09), Ondřej Červinka (ODS), Jiří Šolc (Starostové) a Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Tibor Batthyány (ex ANO) 

Otázka povinné volební účasti není dle mého názoru významným faktorem, který by přispíval ke zlepšování poměrů ve společnosti a tím i ke zvyšování životní úrovně a kvality života v naší zemi. V roce 2013 zpracoval Parlamentní institut studii, která na tuto otázku pohlíží řečí faktů. Ze studie mimo jiné vyplívá, že není souvislost mezi povinnou volební účastí a životní úrovní v dané zemi. Přestože některé země s vysokou kvalitou života mají povinnou volební účast, je řada zemí na předních příčkách, které povinnou volební účast nemají. Naopak mezi zeměmi s povinnou účastí najdeme také země, které bych jako vzory příkladné životní úrovně a demokracie asi nedával.

Účast ve volbách by tedy dle mého názoru měla zůstat právem každého občana, nikoli být povinností. A je na politicích, aby svým jednáním a prací přilákali voliče k volbám a zvyšovali zájem občanů podílet se na rozhodování o směřování naší společnosti.

Ivan Langr (ex Změna pro Liberec) 

Jakkoli jsem dlouhodobě přívržencem volební povinnosti (u všech typů voleb), protože by to významně zvýšilo reprezentativnost volebních výsledků i vnímání důležitosti takového aktu (jen ve volební místnosti volič dostatečně pocítí zodpovědnost své volby), a sleduji jako politolog i zkušenosti a dopady v jiných zemích, v Česku je podle mého soudu nerealizovatelná. A to ze tří důvodů: 1. negativní zkušenost s povinností „voleb“ v předchozím komunistickém režimu, která výrazně sráží většinovou podporu zavedení tohoto kroku ve společnosti, 2. jen nízkou schopnost státu tuto povinnost na občanech – voličích vymáhat, 3. obava z jisté národní tradice nepopulární povinnosti tak jako tak obcházet.

Dana Lysáková (KSČM) 

Nejsem příznivcem vymáhané účasti u voleb. Sílu mandátu bych však u některých voleb posílila procentem účasti na minimálních padesát procent (jako u místního referenda – byť vyšší o patnáct procent) a to u voleb do Obecních zastupitelstev, Senátu Parlamentu České republiky a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Zora Machartová (ex TOP 09) 

Povinnou volební účast jsme tu již měli. Možná panu prezidentovi vyhovovalo vyrůstat a žít v dobách totality se stoprocentní účasti ve volbách, ale já se rozhodně nechci vracet o třicet let nazpět a vzdát se, v současné době tak křehké, demokracie.

Martina Rosenbergová (ex ČSSD) 

Podle mého názoru je volební právo právem právě proto, že se každý volič může svobodně rozhodnout, zda tohoto práva využije či nikoliv. Neumím si představit přetavení tohoto práva do povinnosti, ještě navíc sankcionované. K čemu by to vedlo? K čemu je pak soutěž politických stran? K čemu by byly tak obrovské finanční příspěvky poskytované státem na volební kampaně? Díky nim mají strany dokázat voliče oslovit a zaujmout natolik, že k volbám přijdou. Nikoliv příkazem, nikoliv povinností, nikoliv trestem. Každý politik by měl lidi motivovat k tomu jít k volbám. To, že to politici nedokáží, není chybou voliče.

Cestou není represe, ale naopak - aktivizace a snaha probudit v lidech zájem o věci veřejné. V tom je totiž možná ten zásadní rozdíl mezi demokracií a tím zbytkem - tedy že v demokracii je skutečný zájem o aktivní působení občanů ve prospěch státu, a tím jsou v prvé míře svobodné volby...Jak by fungovala povinnost volit? Co když si volič opravdu nevybere žádného z kandidátů, žádnou stranu? Půjde povinně hodit alespoň bílý lístek? Nebo si prostě bude muset vybrat? Budeme tak vytvářet prostředí přímo nabádající k dalšímu falšování a pokřivování volebních výsledků? V době moderních technologií se snažíme donutit jít voliče k volbám, místo aby volby přišly za voličem. Elektronizace hlasování je jedinou správnou cestou, jak může být zajištěna vyšší volební účast.

Politická korida - I.: Jak využít Liebiegův palác po nákladné rekonstrukci?
Politická korida - II.: Co může udělat vedení města pro zatraktivnění okolí "Papíráku"?
Politická korida - III.: Proč rozpoutalo vysazení stromů ve Vítězné ulici dlouhou diskuzi?
Politická korida - IV.: Co si myslí městští zastupitelé o současném parkovacím systému?
Politická korida - V.: - Jakým způsobem a jak výrazně by mělo město regulovat hazard?
Politická korida - VI.: - Co si představujete pod pojmem chytré město?

Krajská politická korida - I.: Podle jakého klíče mají být rozdělovány dotace do sportu?
Krajská politická korida - II.: Měl by kraj přispívat dětem z chudých rodin na obědy?
Krajská politická korida - III.: Jaké priority mají zastupitelé do nového čtyřletého období?

Štítky Liberec, korida, volby, volební účast, Miloš Zeman, Belgie, Kypr, demokracie, TOP 09, František Gábor, Česko, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kryšpín

Mezi námi, volby nebyly povinné ani v socialismu. Jen se lidé tak nějak uměle k urnám naháněli. ..Hranice tvrdého omezování a nařizování se už ale někde překračují více jak v onom socialismu. Pro to se asi v roce 1989 klíči necinkalo. Každý občan by se měl mít právo svobodně se rozhodnou a vyjádřit.
V komunálních volbách bych doporučil zrušit, alespoň v obcích do 1000 obyvatel, nesmyslné přepočty/ koeficienty tak, aby do zastupitelstev vstupovali lidé se skutečně nejvyšším počtem hlasů, s největší podporou občanů své obce. Nad 1000 obyvatel a od malých měst nahoru je to už o politikaření, což neprojde u námi zvolených politiků.

Středa, 28. března 2018, 14:10Odpovědět

Politická korida: Povinná volební účast. Ano či ne?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.