Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na radnici to opět vře. Primátor podá trestní oznámení na svého náměstka

Liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) podá trestní oznámení na svého statutárního náměstka Jana Korytáře (Změna pro Liberec). Podle Batthyányho porušil Korytář zákon o obcích, když v neděli 8. dubna podepsal smlouvu k odkupu buněk odbavovací haly na autobusovém nádraží za tři miliony korun. Korytář pochybení odmítá. Primátor chce také zpochybnit platnost smlouvy a zastupitelstvu navrhne odvolání Korytáře z funkce statutárního náměstka.

"Jeho jednání považuji za zneužití pravomoci a je pro mne nadále neakceptovatelné," řekl dnes primátor novinářům.

Uvedl, že ze zákona smlouvy za město podepisuje primátor a statutární náměstek pouze v případě jeho nepřítomnosti. "Pokud dochází k tomu, že se za mými zády podepisuje smlouva, neoprávněně, návrh na vklad do katastru a pan náměstek si k tomu pro jistotu vybere neděli, aby měl opravdu jistotu, že nejsem v kanceláři, tak takový člověk nepatří do vedení města, ale do kriminálu nebo minimálně do Bohnic," řekl primátor.

Náměstek pochybení odmítá. Podle něj mu dosavadní vlastník buněk oznámil, že se smlouvu chystá podepsat v pondělí 9. dubna. "Protože jsem zároveň zaznamenal informace o tom, že to pan primátor zpochybňuje a k podpisu se nechystá, ale zároveň tam bylo platné usnesení zastupitelstva, tak jsem v době jeho nepřítomnosti smlouvu v souladu s usnesením zastupitelstva podepsal," řekl dnes novinářům. Trestního oznámení se nebojí a vyzval primátora, ať ho podá. "Nebyla to svévůle, jednal jsem na základě usnesení zastupitelstva," dodal Korytář.

Liberec by měl na základě rozhodnutí zastupitelů získat areál autobusového nádraží za 23,5 milionu korun. V jeho sousedství plánuje město výstavbu nového terminálu s parkovacím domem za 200 milionů korun. Podle náměstka by terminál měl být částečně i na místě dnešního nádraží, jehož nákup považuje za strategickou záležitost. Zastupitelstvo Liberce na konci února schválilo původně jen odkup nádraží za 20,5 milionu korun. Soukromý vlastník nádraží ale tuto transakci podmiňoval i odkupem odbavovací haly postavené ze stavebních buněk, což schválilo zastupitelstvo přes řadu výhrad na konci března. Primátor chtěl v dubnu předložit zastupitelstvu revokaci usnesení, aby se zrušil celý dohodnutý odkup pozemků i staveb na nich. Primátor je přesvědčen o tom, že město je schopno postavit terminál i bez pozemků autobusového nádraží. Případně, že by areál mělo město získat výrazně levněji.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, primátor, Tibor Batthyány, trestní oznámení, autobusové nádraží, Jan Korytář, Bohnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici to opět vře. Primátor podá trestní oznámení na svého náměstka  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.