Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec bude mít referendum. Lidé rozhodnou o MHD zdarma nebo o opravě amfiteátru

Archy s více než osmi tisíci podpisy odevzdal v pátek odpoledne na radnici přípravný výbor pro referendum. Co to znamená? V Liberci se může konat referendum o pěti otázkách. Spojit by se mělo s komunálními volbami na začátku října a lidé budou rozhodovat třeba o tom, zda studenti a senioři budou jezdit v MHD zdarma, či zda by Liberec měl koupit zámek.

Právě odevzdání podpisů je základní podmínkou proto, aby se v Liberci referendum konalo. Celá akce pochází z dílny Změny pro Liberec. „Myslím si, že je důležité, aby lidé mohli sami rozhodovat o tom, v jakém městě chtějí žít,“ řekl lídr Změny Jan Korytář.

Referendum by se podle Změny mohlo konat společně s komunálními volbami. Právě referendum je jedním z hlavních motivů volební kampaně tohoto hnutí. „Nyní se chystáme na další fázi kampaně v rámci referenda, během níž budeme s Liberečany intenzivně mluvit o jednotlivých otázkách, aby každý věděl, o čem bude hlasovat,“ dodal Korytář.

Právě fakt, že Změna referendum používá pro volební kampaň, vadí kritikům. „Referendum je nástroj pro strategická rozhodnutí, která ovlivní celý Liberec a všechny jeho obyvatele. Tarify a jízdné MHD už do referenda zkrátka nepatří. To je otázka na vedení dopravního podniku či zastupitele města, kteří rozhodují i o financích, které do dopravního podniku plynou,“ myslí si primátor Tibor Batthyány.

Kritika se snesla také na způsob sbírání podpisů. Sběrači podpisů totiž lidem neříkali, že jde o akci Změny pro Liberec, ale přímo radnice.

Koupit zámek? Opravit amfiteátr?

Otázek v referendu je celkem pět, a pokud lidé budou pro, město by jejich splnění přišlo na stovky milionů korun. Jen bezplatná MHD pro děti do 15 let a seniory nad 65 let by městskou kasu přišlo ročně na zhruba 30 milionů korun.

Dalším bodem je pak koupě zámku. I tady jde o nákladnou položku, radnici by odhadem vyšla na necelých sto milionů korun, další výrazné náklady by pak stála jeho rekonstrukce.

A další otázky? Změna se bude ptát na rekonstrukci zchátralého amfiteátru. Předběžné náklady jsou přitom odhadovány na téměř 20 milionů korun.

Čtvrtým bodem je pak koupě hráze rybníku Tajch, která by podle odhadu měla vyjít na více než 2 miliony korun.

A v páté otázce se bude řešit hazard. Zastupitelé sice schválili jeho regulaci, referendum by ale mělo zavázat i nové zastupitelstvo.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky referendum, Liberec, radnice, Změna, Korytář, MHD, zámek, hazard, městská hromadná doprava, amfiteátr, Jan Korytář, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude mít referendum. Lidé rozhodnou o MHD zdarma nebo o opravě amfiteátru  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.