Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podle části opozice je zakázka Libereckého kraje podezřelá

Opoziční Změna pro Liberecký kraj žádá prověření podmínek u zakázky Libereckého kraje na rekonstrukci budovy D, která je součástí sídla krajského úřadu v centru Liberce. U zakázky za více než 200 milionů korun je v tiskové zprávě označila za podezřelé.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) za prohlášením Změny vidí blížící se komunální volby. „Změna nemá tradičně žádné téma, kterým by se mohla pochlubit, tak odstřeluje cizí projekty," řekl hejtman. Obvinění přesto nechá prověřit na investičním odboru. „Zprávu předložím příští úterý v zastupitelstvu," dodal.

Ze tří uchazečů přihlášených do soutěže podala nejnižší nabídku firma CL EVANS. Soutěž vyhrála s cenou zhruba 222 milionů korun, smlouva zatím podepsána nebyla. Podle Změny se největší pochyby o regulérnosti celého procesu výběru vynořují při revizi podmínek pro uchazeče. Firma je podle Změny splnila jen těsně.

V podmínkách byly reference na dvě stavby občanské vybavenosti dostavěné v posledních pěti letech s cenou nad 100 a 85 milionů korun a CL EVANS vykázala stavby s cenou 104 milionů a 87 milionů. Firmy také musely doložit, že provedly stavbu s bouracími pracemi za pět milionů, CL EVANS podle Změny vykázala stavbu za 5,8 milionu.

V podmínkách byl i minimální roční obrat v posledních třech letech 400 milionů, podle Změny byl obrat CL Evans v roce 2015 téměř 409 milionů. „Nelze se ubránit dojmu, že podmínky výběrového řízení byly dopředu domluvené, tak aby vyloučily maximální počet uchazečů a zároveň zachovaly společnost CL EVANS ve hře," uvedli v tiskové zprávě předseda klubu zastupitelů Změny Josef Šedlbauer a liberecký předseda Strany zelených Jindřich Felcman.

Půta upozornil, že Změna měla v hodnotící komisi své zástupce. „Neměli při jednání žádné věcné připomínky," uvedl. Podle něj navíc měli všichni krajští zastupitelé zadávací dokumentaci k dispozici. „Diskutovali jsme ji opakovaně, protože jsme si nebyli úplně jistí, zda se do té zakázky pustíme a za jakých podmínek," řekl.

Zkušenosti s vítěznou firmou označil za dobré. „Pro nás rekonstruovala v posledních letech například hospic nebo zateplovala českolipskou nemocnici a já ji považuji za slušnou firmu, která dodržuje smlouvy a odvádí kvalitní práci," dodal hejtman.

V budově D chce kraj po skončení rekonstrukce, jež potrvá 18 měsíců, umístit podnikatelský inkubátor, nové stravovací centrum, archiv i kanceláře.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, budova D, zakázka, CL Evans, Liberec, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Josef Šedlbauer, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle části opozice je zakázka Libereckého kraje podezřelá  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.