Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hádka kvůli nepořádku ve městě. Na radnici se řeší, čí je to vina

Rozhádaná koalice těsně před volbami řeší další problém – nepořádek ve městě. Kdo za něj může? Na tom se koaliční partneři neshodnou, vše ale odstartovalo tím, že ze správní rady Komunitních prací Liberec byli odvoláni Karolina Hrbková a Jan Korytář ze Změny. A rozhořel se spor.

Ve městě je úklid rozdělen mezi dva subjekty – Technické služby města Liberce (TSML) a právě Komunitní práce Liberec (KPL). Každý subjekt má svého ředitele a pracuje samostatně.

Zatímco část koalice exANO a Ivana Langra tvrdí, že je ve městě nepořádek a může za to KPL v čele s Korytářem a Hrbkovou, oba odvolaní politici to považují za předvolební boj. Změna totiž měla v plánu za pomoci KPL uklidit oblast Fügnerovy ulice a pracovníci KPL jsou využívání i na údržbu Lesního koupaliště nebo práce v zanedbaném amfiteátru.

V tu chvíli ale přichází odvolání, oficiálně pro velký nepořádek v centru města. „Nikdo z občanů vám neřekne, že je ve městě pořádek, situace se nelepší,“ řekl radní Ivan Langr, který odvolání navrhl.

V centru uklízí TSML

Jenže úklid v centru mají na starost paradoxně TSML, a to i ten ruční. „Byl to požadavek z jejich strany, že jim KPL berou práci. Proto mají celé centrum od radnice na Fügnerku oni,“ vysvětluje Karolína Hrbková.

Podle ní má úklid pod sebou odbor správy veřejného majetku, který má ve své gesci náměstek Tomáš Kysela. Podle Hrbkové dosud nebyl jediný problém v tom, že by KPL odmítly uklízet na žádost Kysely nebo TSML.

Podle ní byly pro jejich odvolání použity fotografie zhruba tři týdny staré, kdy je na Fügnerce velký nepořádek. „Všimla jsem si toho, když jsem jela ráno do práce. Ihned jsem to řešila a zjistila jsem, že firma, která to má na starost, měla rozbité svozové auto,“ dodala.

Odvolání obou politiků bylo tématem i tiskové konference po radě kraje. Mimo oficiální důvod nepořádku ve městě několikrát zaznělo, že panuje nespokojenost s tím, že KPL jsou využívány na práci v amfiteátru v Lidových sadech. „Pracovalo tam v průměru deset lidí osm dní, to je zhruba půl procenta ročního objemu práce celé KPL,“ řekl náměstek Jan Korytář.

Akce v amfiteátru

Sám přiznal, že tam Změna bude mít předvolební akci. „Primárně ale jde o zanedbaný městský majetek,“ dodal.

Jaká je tedy situace teď? Do správní rady KPL se nechal jmenovat sám Ivan Langr a také Tomáš Kysela, který tam bude moci koordinovat práci obou subjektů. Cílem je podle Langra zajistit větší objem ručního úklidu než dosud a zajistit, aby byl harmonogram úklidu veřejný. „Bude v něm napsáno ulice, počet vyčleněných lidí a denní čas, kdy se budou úklidu věnovat," uvedl Langr.

Podle Korytáře už ale taková mapa, i když neveřejná, existuje. „Jsou na ní jednotlivé části města, které uklízejí Komunitní práce Liberec, zda denně, dvakrát týdně, týdně, měsíčně," dodal.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky úklid, TSML, KPL, Liberec, Korytář, Hrbková, Langr, Jan Korytář, Ivan Langr, amfiteátr, Technické služby města Liberce a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hádka kvůli nepořádku ve městě. Na radnici se řeší, čí je to vina  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.