Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Referendum bude, jen zatím není jasné kdy. Soud nedostatky nenašel

Přípravný výbor místního referenda v Liberci uspěl u soudu se stížností proti postupu úředníků libereckého magistrátu. Krajský senát určil, že návrh nemá nedostatky a je formálně bezvadný. Vyplývá to z usnesení Krajského soudu v Liberci. Referendum by se mělo týkat pěti témat, například MHD zdarma pro děti a seniory či nákupu zámku. Zatím ale není jisté, zda se bude konat souběžně s komunálními volbami na začátku října.

„O druhém návrhu, jímž se navrhovatel domáhá, aby soud místní referendum vyhlásil, zatím rozhodnuto nebylo," řekla mluvčí liberecké pobočky krajského soudu Karolina Francová.

Zmocněnec přípravného výboru referenda Jan Korytář (Změna pro Liberec), který je zároveň náměstek primátora, rozhodnutí soudu vítá. „Postup magistrátu byl do značné míry obstrukční a věřím, že referendum bude. Pokud poprvé senát uznal, že návrh je bezvadný, tak by nyní už nic nemělo bránit tomu, aby soud řekl, že vyhlašuje referendum," řekl.

Na soud se obrátil přípravný výbor, neboť nesouhlasil s postupem libereckého magistrátu, kam návrh na uspořádání referenda podal. Úředníci města při kontrole vyškrtli z různých důvodů zhruba 3000 z více než 8600 získaných podpisů. Potřeba bylo asi 8000 platných.

Přípravný výbor u soudu úspěšně argumentoval tím, že neví, které konkrétní podpisy byly chybné a co je třeba opravit. „V tomto ohledu dává soud za pravdu navrhovateli, jenž správně uvádí, že výzva má obsahovat specifikaci nedostatků u každého jednoho neakceptovatelného podpisu a nepostačí pouhé souhrnné typové označení vytýkaných vad," píše se v usnesení.

Podle soudu stačilo, aby město ve výzvě k odstranění nedostatků odkázalo na zpracovaný dokument, který jednotlivé vady podpisů přehledně zachycuje a specifikuje. Podle úředníků byl sice počet platných podpisů pro pořádání referenda nedostatečný, nyní už ale k tomu nelze přihlížet. Přípravný výbor totiž podle soudu nedostal v zákonem stanovené lhůtě řádnou výzvu.

„Je proto třeba považovat návrh na konání místního referenda v tomto bodě za bezvadný, neboť zde v důsledku absence kvalifikované výzvy nastoupila zákonem zakotvená nevyvratitelná domněnka bezvadnosti návrhu," uvádí soud.

Referendum prosazuje vládnoucí Změna pro Liberec. Už dříve zástupci hnutí uvedli, že do referenda zařadili témata, které považují za důležitá, ale nepodařilo se jim je prosadit v radě či zastupitelstvu. Navrženými tématy jsou bezplatná MHD pro děti do 15 let a seniory nad 65 let, využití chátrajícího amfiteátru v Lidových sadech, regulace hazardu a koupě zámku v centru a hráze u Veseckého rybníka.

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky referendum, Liberec, radnice, Změna, Korytář, MHD, zámek, hazard, magistrát, Karolina Francová, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum bude, jen zatím není jasné kdy. Soud nedostatky nenašel  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.