Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nefungující město je spojilo. Sportovci chtějí zdravý Liberec a funkční radnici

PR článek

V normálním městě si vlastně jednotlivé sportovní kluby konkurují. Ne tak v Liberci. Bezvýchodná situace je donutila spojit se a kandidovat v komunálních volbách. Stav je totiž vážný, město je nefunkční, rozvoj města se zastavil, převažují pouze hádky a osobní spory a podpora sportu významně zaostává. Přesto se v Liberci najde celá řada klubů, které jsou úspěšné v celorepublikovém měřítku. Sportovci pro zdravý Liberec kandidují s číslem jedna, městu chtějí nabídnout selský rozum i tvrdou práci, na kterou jsou zvyklí ze svých zaměstnání i sportovních oddílů.

Liberec sportovcům ročně posílá 11,5 milionu korun. Jenže oddílů je ve městě cca 90. Řada z nich tak bojuje o každou korunu, situace je neudržitelná. Srovnatelná města totiž do sportu dávají několikanásobně více. „Realita v Liberci je opravdu bídná. Naše bezradnost souzní s jinými obory. Ve stejné situaci je zoologická, divadlo, sociální služby. Pokud se věci nebudou řešit selským rozumem, nikam se to neposune,“ říká kandidát Sportovců za zdravý Liberec a předseda FBC Liberec František Příhoda.

Město přitom peníze má. Jen je nedokáže správně využít. „Za čtyři uplynulé roky připlula zhruba miliarda navíc, to je 250 milionů ročně. Jenže do sportu nešlo nic. Tak kam se ty peníze poděly?“ ptá se jednička kandidátky Ladislav Dzan, primář oddělení Ústní, čelistní a obličejové chirurgie Krajské nemocnice Liberec a také lékař fotbalového Slovanu.

Sportovci nabízí vlastní zkušenosti z civilních zaměstnání, ale i oddílů, které leckdy vybudovali a provozují s několikanásobně nižšími náklady než jejich konkurenti v jiných městech. Celý balíček potíží celospolečenských, sportovních i ekonomických tak vzali do ruky. „Víme, že veřejnost nás vnímá jen jako sportovce, ale my to naopak považujeme za výhodu. Dokážeme bojovat týmově, máme spoustu zkušeností se sháněním peněz i řízením klubů,“ dodává Dzan.

A funkce, které má mít město podle Sportovců? „Musí být tvůrčí, vytvářet podmínky nejen pro sport, ale pro všechna další odvětví, která tady jsou. Město nemá být podnikatel, ale tvůrce vhodného prostředí pro všechny, co v něm žijí. A to se neděje. Město působí a funguje bořivě, destruktivně,“ říká trojka kandidátky Jiří Rutkovský, odborný konzultant v oborech pěší a cyklistické dopravy.

Sportovcům vadí i politická kampaň, která v Liberci probíhá. „Všichni se předhání v megalomanských projektech, vždyť jsou to nesmysly. Město není schopné zainvestovat takové projekty samo. Město by mělo připravit podmínky, prostředí a šance a investice pak přijdou. Ať si z toho nedělají podnikatelský záměr,“ myslí si František Příhoda.

Sami přiznávají, že dostávají otázky typu „Co vy jako sportovci umíte?“ Odpověď je jednoduchá. „My se tím sportem neživíme, my se živíme civilní prací a sport děláme, protože nás baví, věnovaly se tomu děti a my u toho zůstali. Nebo jsme to dělali jako mladí a pak jsme zjistili, že tomu dokážeme pomoci,“ vysvětluje Zdeněk Skružný, dvojka kandidátky, generální manažer FBC Liberec a také bývalý reprezentační trenér.

Řada osobností z kandidátky se ve sportu pohybuje desítky let. „Není to jen o honění míče, ale o celoživotním přístupu, hodnotách, které teď chybí. Fair play, bojovat za správnou věc. Za ta léta jsme vychovali tisíce dětských sportovců, to je naše plus,“ podotýká Barbora Svatošová, čtyřka na kandidátce a také předsedkyně klubu Sport Aerobic Liberec.

Mezi kandidáty jsou stavaři, doktoři, učitelé i podnikatelé. Do komunální politiky chtějí vrátit rozum a komunikaci. „Naše sporty fungují hlavně proto, že tam ti rozumní lidé jsou. Pokud by byli stejně megalomanští, jako politici, tak nejsou schopní vše zvládnout. Musíme se dokázat domluvit mezi sebou, nemůžeme se zašlapat do země,“ dodává Příhoda.

Sportovci chtějí v zastupitelstvu přirozeně podporovat sport a investice do něj. Přichází s plánem, jak finance do libereckých klubů a sportovišť navýšit. Město každý rok dostává desítky milionů z hazardu a loterií, do sportu přitom jde jen malá část. „Neslibujeme, že do sportu hned půjde čtyřicet milionů, ale je to meta, kam se chceme postupně dostat,“ pokračuje Ladislav Dzan.

Nový sportovní fond by pak byl nově složen z šesti programů, kam by finance šly. Polovinu peněz by dostaly přímo sportovní oddíly, druhá polovina by se pak rozdělila mezi jednorázové akce, podporu sportovních akademií a také na individuální podporu reprezentace města.

Sportovci mají také v plánu systémově změnit investice do sportovišť. „Pokud oddíly nebudou mít kde sportovat, pak to nepůjde. Proto je potřeba myslet i na investice a obnovu sportovišť,“ vysvětluje František Příhoda s tím, že město by mělo být schopno ročně proinvestovat zhruba sto milionů korun. Nejjednodušší a nejlogičtější je přeci udržovat a stavět sportoviště u škol, dopoledne slouží pro školy, odpoledne a o víkendech pro sportovní oddíly.

Ale program Sportovců není jen o sportu. Zaměřit se chtějí na chaos v dopravních uzavírkách, na urychlené dořešení územního plánu nebo na koncepční přípravu rozvoje ploch pro bydlení a související infrastruktury. Celý program najdete tady. „Nechceme slibovat, za nás mluví výsledky, které máme i v této špatné době. Takže s námi to bude jen lepší. My ty řídící schopnosti máme,“ uzavírá jednička kandidátky Ladislav Dzan.

Více o Sportovcích za zdravý Liberec najdete tady.

Štítky sport, sportovci, Sportovci pro zdravý Liberec, volby, Liberec, František Příhoda, peníze, investice, Zdeněk Skružný, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nefungující město je spojilo. Sportovci chtějí zdravý Liberec a funkční radnici  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.