Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Lídři odpovídají, jaké mají cíle a programové priority

Liberecká Drbna se v předvolební koridě rozhodla zeptat lídrů jednotlivých stran, hnutí a uskupení, jaké mají cíle v nadcházejících komunálních volbách a co by rádi v případě úspěchu prosadili. Odpovědi mohou voličům pomoci v rozhodování, komu dát v pátek, nebo sobotu svůj hlas.

Tři otázky redakce

1/ Jaký výsledek ve volbách byste považovali za úspěch?
2/ Vyjmenujte a přibližte vaše základní programové priority
3/ Proč by měli voliči dát hlas právě vaší straně/uskupení?

Strany jsou řazeny podle čísla, se kterým jdou do voleb.

Ladislav Dzan - Sportovci pro zdravý Liberec

1/ V případě komunálních voleb je úspěchem dostat se do zastupitelstva. Reálně bych v našem případě viděl volební výsledek mezi 6-9%.

2/ Větší podpora sportu - Současná podpora sportu z města je nedostatečná. Ve srovnání s jinými městy vydává Liberec na rozvoj sportu objem peněz srovnatelný s malými okresními městy. Podobný problém je i s nedostatečným objemem investic do sportovních zařízení města a škol. Chybí i dotační zdroje na budování nových a opravy stávajících sportovišť, město nevyužívá dostupných dotací a nepodporuje kluby v získávání dotačních zdrojů. To vše chceme změnit a sportovním oddílům tak pomoci.

Spolupracující a funkční vedení města - Bohužel sváry a osobní řevnivost ochromily činnost vedení města. Je potřeba se přenést přes tyto animozity v zájmu fungování města a jeho rozvoje. V našich oddílech i na hřištích jsme zvyklí komunikovat a problémy řešit efektivně a konstruktivně, včetně krizových situací. Umíme respektovat soupeře stejně jako toho, kdo má odlišný názor.

Rozvoj města - V současnosti i přes zvýšený přísun peněz (cca +1miliarda za 4 roky) město stagnuje, nerozvíjí se. Chybí územní plán, chybí koncepční a systémové procesy umožňující rozvoj města. Liberec musí být vnímán jako město bezpečné, bez bariér, přátelské pro obyvatele i návštěvníky.

Zdraví a zdravý životní styl - Je potřeba podpořit přirozený pohybový rozvoj dětí ZŠ a MŠ, zvětšit nabídku k aktivnímu trávení volného času seniorů, protože „aktivní mládí a zdravé stáří je jediný způsob, jak se dožít vysokého věku“.

3/ Máme vizi fungujícího města vstřícného k potřebám jeho občanů a víme, jak toho dosáhnout.

Věnceslava Drábková - SPD

1/ Větší bezpečnost občanů zajistit zejména podporou prevence kriminality a posílení schopností policie. Omezení podpory nepřizpůsobivým. Méně uzavírek a více parkovacích míst. Dopravní obslužnost za nízké ceny. Podpora investic do infrastruktury směrem k podpoře výstavby bytů pro mladé. Transparentnost výběrových řízení a omezení byrokracie. Odmítáme inkluzi ve školství. Nepřipustíme žádnou stavbu mešit a budování detenčních zařízení v katastru města Liberce.

2/ Hnutí SPD kandiduje v komunálních volbách poprvé, a proto jakékoliv překročení pěti procentní hranice budeme považovat za úspěch. Naše volební preference mají však trvale rostoucí trend, a to nejen v Liberci, a tak předpokládám výsledek mnohem vyšší. Záleží na tom, jaká bude volební účast a kolik procent hlasů celkově propadne. Byla bych ráda, kdyby každý z občanů šel k volbám a vyjádřil tak svůj politický názor.

3/ SPD má dobrý volební program a zejména dobré kandidáty, kteří již v životě něco dokázali. Jsou za nimi vidět výsledky a hlavně to jsou slušní lidé. Liberec stagnuje, nerozvíjí se, nemá schválený Územní plán, nedá se jím bez problémů projet a má nedostatek parkovacích míst. Současné vedení města na sebe podává navzájem trestní oznámení. K tomu klientelismus, pletichaření a neochota převzít odpovědnost opozicí. Jsem přesvědčena, že politika potřebuje nové tváře a také, že se politika dá dělat čistě a lze skutečně prosazovat zájmy obyčejných občanů. To nabízí SPD, a proto by nám občané měli dát svůj hlas.

Jaroslav Zámečník - Starostové pro Liberec

1/ Rád bych, aby k volbám přišlo co nejvyšší množství lidí. Co se týká výsledku, tak pokud bude dvojciferný, začínající dvojkou, budeme spokojeni. Předem děkujeme všem voličům za jejich podporu.

2/ Kompletní program lidé najdou na našich webových stránkách www.starostoveproliberec.cz , kde můžou lidé najít i kompletní informace o naší straně. Co se týká hlavních priorit, tak bych vyzdvihl lepší stav silnic a chodníků, přívětivější a fungující radnici a průhlednější hospodaření města.

3/ Ve vedení města se během posledních dvaceti let vystřídali všechny strany kromě Starostů, mám na mysli konkrétně na místě primátora. Rád bych tedy všechny voliče pozval k volbám, aby dali hlas naší straně a měli jsme šanci ukázat, že jsme pro Liberec tou nejlepší možností díky našim dlouholetým zkušenostem a propracovanému plánu i vizím do budoucna.

Petr Židek - ODS

1/ Počítáme minimálně se čtyřmi mandáty, vše co bude navíc, vnímáme jako bonus a velký závazek vůči voličům.

2/ Dokončíme územní plán, snížíme daň z nemovitosti, konečně opravíme bazén, zvýšíme počet parkovacích míst na sídlištích, vyřešíme parkování v Lidových sadech a u nemocnice, zvelebíme okolí přehrady, zkulturníme oblast "Papíráku"zachránili jsme lázně, zachráníme i Liebigův palác, zlepšíme služby pro seniory a mladé rodiny, oprášíme projekt možné výstavby lanovky z Lidových sadů do Bedřichova, zajistíme Wi-Fi v centru města a v prostředcích MHD.

3/ Jsem přesvědčen, že obyvatelé Liberce chtějí, aby byl v Liberci zase pořádek a čisto, aby se rozvíjel a ožil, aby Liberec opět fungoval jako město pro sto tisíc obyvatel. Pokud tomu tak je, tak věřím, že dají hlas ODS. A já, jim mohu na oplátku slíbit, že ODS Liberec udělá maximum pro to, aby byl Liberec opět "fungující a čisté město".

Jiří Němeček - ANO

1/ Úspěch pro všechny strany bude vysoká volební účast. Já bych si přál, aby byla přes 40%, tedy alespoň o 5% vyšší než v roce 2014. Chceme mít silný mandát. A co se týká výsledku samotného, za úspěch považuji „medailovou“ pozici a účast na koalici.

2/ Doprava a parkování. To je to hlavní. Vnitřní městský okruh je potřeba začít stavět, co nejdříve. A parkování jde s dopravou ruku v ruce. Jako první chceme postavit parkovací dům u nemocnice. Další věc je bydlení. Chceme zvýšit počet městských bytů a udělat bydlení pro mladé rodiny a seniory dostupnější než nyní.  Souvisí to i s finanční podporou odlehčovacích sociálních služeb a služeb pro seniory. Vedle bazénu chceme vyřešit i opravu divadla. V oblasti MŠ a ZŠ je to dílenské vzdělávání. Alespoň hodina týdně. Jednoduše, aby děti uměli nejen rychle napsat smsku, ale i třeba zatlouci hřebík. A pro mladé chystáme tzv. nočního starostu, který by byl zástupce mladé generace a partnerem primátora a řešil by život mladých lidí.

3/ Protože naši kandidátku tvoří lidé, kteří v životě už něco dokázali. Manažeři, lékaři, učitelé nebo třeba sociální pracovníci. Protože lídr Jiří Němeček je bývalý vrcholový manažer, který má veliké zkušenosti s řízením a umí tmelit, nikoliv rozdělovat kolektiv. Chceme mít totiž radnici bez hádek. Protože máme dobrý program, ale hlavně víme, jak ho splnit. A také proto, že víme, kde na splnění našeho programu vzít finance.

Jaromír Baxa - Liberec otevřený lidem!

1/ Cíle si dávám vždy, ale tento si nechávám pro sebe a své nejbližší.

2/ Nejprve musíme zlepšit práci radnice. Bez toho se nehneme. Že radnice nefunguje, vědí všichni, ale nikdo nenašel odvahu s tím něco udělat. Všichni se báli, že by je to stálo místo. My tenhle strach nemáme., politiku bereme jako službu a máme se kam vrátit. Své kariéry máme jinde.

Také chceme městské obvody, jako mají Vratislavice. Mají vlastního starostu, rozpočet i majetek a své věci si mohou řešit samy. Díky tomu jsou dobrým místem pro život. My z LOL! chceme tuto výhodu poskytnout všem a vytvořit deset malých radnic po celém městě, i jako pojistku proti megalomanským akcím, ke kterým velká radnice pořád sklouzává. Vždy je to ale na úkor zeleně, chodníků a oprav silnic.

Hodně nám jde o lepší školy. Právo na kvalitní vzdělání by mělo mít každé dítě. Základem jsou moderní vzdělávací metody, které naše školy skoro nenabízejí. Radnice je nikdy nevyžadovala. Základem je důraz na vnitřní motivaci dětí, rozvoj umění jednat s lidmi a možnost dítěte rozhodovat se o tom, co se chce učit a co potřebuje. Děti si pak samy snadno nacházejí cestu ke znalostem a oborům, k nimž mají talent. Chceme, aby moderní formy vzdělávání nabízely všechny spádové školy, alespoň v některých třídách. Jen tak budou mít rodiče a děti skutečnou možnost volby, a vyřešíme i problém se spádovou turistikou.

3/ Jako jediní chceme městské obvody. A jako jediní máme plán pro zlepšení kvality vzdělávání na školách. Navíc nejsme na politice závislí.

Tibor Batthyány - PRO2016 s podporou Svobodných

1/ Za úspěch nebo spíše spokojenost by v nás zavládla, pokud bychom měli deset procent. Ale upřímně řečeno, překonání pětiprocentní hranice je určitým milníkem, takže i tato hranice je pro nás určitým úspěchem.

2/ Tři priority? Rekonstrukce bazénu a orientace na opravy městského majetku všeobecně. Snížení daně z nemovitosti. A rozjetí nové moderní MHD od ledna 2020 bez subdodavatele.

Další prioritou je dokončení územního plánu, ale tam už lze hovořit o tom, že tato věc už je v procesu, kdy je jeho podoba schválitelným kompromisem. Pouze pokud by znovu chtěla nějaká politická strana územní plán torpédovat, pak by hrozilo, že se jeho vydání zpozdí.

3/ Proč by měli dát hlas našemu uskupení? Kontinuita na pozici primátora by teď městu velice pomohla k tomu, aby se věci pohnuly rychleji. Nový politik se bude půl roku až rok učit a zjišťovat, jak funguje magistrát a jeho procesy. Navíc u mě se výsledky dostavily a není za mnou žádná kauza či průšvih. Prostě miluji Liberec a rád pro něj a jeho občany pracuji.

Martina Rosenbergová - Liberec plus

1/ Na našich volebních materiálech uvidíte u našich kandidátů i text - kandidát do zastupitelstva. Takže úspěchem by byla právě účast v příštím zastupitelstvu města. Samozřejmě, čím více mandátů bychom získali, tím lépe a snadněji můžeme prosazovat náš program a bojovat za občany našeho města.

2/ Nemá smysl vyjmenovávat jednotlivé priority našeho programu, ty najdou zájemci na našich webových i facebookových stránkách. Hlavní podstatou našeho programu je člověk, nikoliv drahé projekty, nesmyslné akce a vzdušné zámky. Zaměřili jsme se na každého občana našeho města. Chceme z Liberce vytvořit město vstřícné ke svým občanům, město, které je připraveno jim pomoci, město, které nabízí slibnou budoucnost.

3/ Jsme sdružení nezávislých kandidátů a regionálního hnutí. Nemáme nic společného s kmotry z tradičních stran. Nemáme vazby na podivné podnikatele a lobbisty jako strany tradiční, nebo ty, které jsou na politické scéně již dlouho dobu. Naši kandidáti jsou občansky aktivní a spjatí z realitou. Známe problémy našich občanů a jsme připraveni jejich zájmy hájit.

Dana Lysáková - KSČM

1/ Výsledek odpovídající naší práci a hlasování v zastupitelstvu. Vše jsme prezentovali pravidelně prostřednictvím Zpravodaje a médiích, kde jsme dostali prostor.

2/ Vyrovnaný rozpočet s cílem snižovat zadlužení města, aktualizace programu rozvoje sociální sítě (finan. provozu zařízení pro seniory a pečovatelských domů, zřízení jeslí, azylů pro osamělé matky s dětmi a SAS pro podporu sociálně slabých rodin), posílení městské policie, prevence kriminality a protispolečenského jednání, zaměřené na konkrétní cílové skupiny, zpracování programů bytové politiky s důrazem na výstavbu dostupného bydlení, družstevní výstavbu, zavedení obecního registru nájemních bytů s 20% podílem sociálních bytů, rekonstrukce nevyužitých městských objektů s využitím státních dotací na bytový fond např. Uran, rovný přístup ke kvalitnímu vzdělávání pro děti, žáky i studenty, bez ohledu na rodinné zázemí, rekonstrukci divadel, galerie, bazénu, poskytování finančních dotací na bezplatné využívání školních prostor pro zájmovou činnost, tělovýchovu a další volnočasové aktivity, dotace pro sport směrovat zejména na amatérské sportování, schválení územního plánu města Liberec se zaměřením na urbanistickou budoucnost, zpracování kvalifikovaných studií nevyužívaných ploch a nemovitostí v Liberci - areál LVT, areál bývalé školy Na Žižkově, vila Věkova.., zastavit byrokratickou rozbujelost magistrátu.

3/ Neuchýlili jsme se od levicového programu, nejsme političtí imigranti. Podporujeme akce, které zlepšují správu chátrajícího majetku města, opravy komunikací a chodníků, zastřešení zastávek… Nepodporujeme další navýšení dluhů města (1,7 mld. + 3 mld. skrytých) kupováním dalších objektů jako je např. zámek a zbytných pozemků.

Jan Korytář - Změna pro Liberec

1/ Přes 30%. Chceme vyhrát, abychom měli dostatečnou sílu prosazovat náš program, obsadit post primátora a provést na radnici potřebné personální změny.

2/ Náš program má 60 kapitol na 130 stranách. Je to skutečný plán, jak zlepšit život v našem městě. Nechceme nabízet jen pár volebních hesel ve stylu „čistší chodníky“ nebo „opravíme bazén“. Pokud máme ale vypíchnout pár priorit, jsou to: zlevnění měsíčního a čtvrtletního předplatného MHD, využití území po bývalé Textilaně, rychlejší opravy silnic a kratší uzavírky, obnova lesního amfiteátru, další snížení ceny tepla, výstavba městských bytů, komplexní revitalizace všech sídlišť, dobudování kanalizace, nekompromisní trestání těch, co nedodržují pořádek ze strany městské policie, 32 nových hřišť pro děti a teenagery, podpora cyklodopravy atd. atd. Máme toho zkrátka víc…

3/ 7 důvodů proč Změna: 1. Máme potřebné znalosti a zkušenosti, nejsme nováčci, nebudeme se na radnici dlouho rozkoukávat. 2. Jsme prověření časem – žádný z našich politiků nebyl a není obviněn ani obžalován z korupce. 3. Jsme normální Liberečáci, nepotřebujeme být součástí úzké vrstvy VIP tohoto města. Jsme tu pro „dolních sto tisíc“. 4. Umíme získat pro město dotace. Mít jen plány a nemít peníze nestačí. 5. Máme nejpropracovanější program, nejen volební hesla. 6. Máme jasnou vizi toho, v jakém městě chceme žít.  7. Není možné si nás koupit. S bojem proti korupci jsme začínali a své zásady si držíme i nadále. Vždy hájíme zájem města, nebojíme se a nekrademe. Tak proto.

Marek Krčil - Soukromníci

1/ Úspěch Strany soukromníků ČR by nastal při získání 5% hlasů od voličů.

2/ Zvýšení počtu parkovacích míst na sídlištích, výšení bezpečnosti v centru města, levnější parkování u nemocnice a jiných zdravotnických zařízení, rozpočtová zodpovědnost, podpora regionálního podnikání 

3/ Jsme strana plná schopných lidí, co chce řádně a zodpovědně pracovat pro naše město! Nemáme žádné skandály ani jiné prohřešky! Chceme lidem nabídnout kvalitní a férovou pravicovou politiku. 

Jan Mečl - ČSSD

1/ Do voleb, stejně jako v každé jiné soutěži, se chodí vyhrát a získat co nejvíc mandátů, aby bylo možné plnit program. ČSSD má v současné době relativně nízké preference, ale já doufám, že voliči nezůstanou doma a přijdou nás podpořit.

2/ Musíme Liberec opravit, to nás bude stát hromadu peněz. Zároveň chceme připravit dlouhodobý investiční plán a podpořit výstavbu parkoviště u nemocnice, chceme vybudovat nový Městský dům pro seniory, podpořit levnější a finančně dostupné bydlení, nejen pro mladé. Město se musí více starat o své seniory, chránit naše děti, udržovat pořádek a bezpečnost. K tomu, ale potřebujeme ve vedení města zkušené, ale zároveň také i slušnější politiky.  

3/ ČSSD je tady 140 let, opírá se o kvalitní odborné zázemí a v neposlední řadě máme dobrý program pro Liberec, jsem na něj hrdý. Osobně chci v Liberci sociální demokracii pozvednout ze dna a každodenní prací ukázat občanům, že jsme nejsilnější levicová strana.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky korida, volby, Liberec, lídři, radnice, parkování, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Svoboda a přímá demokracie, Drbna.cz, ČSSD, ODS, Jiří Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Lídři odpovídají, jaké mají cíle a programové priority  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.