Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Voliči už mají mít lístky, nových průzkumů se do voleb nedočkají

Nejpozději dnes mají poslední z více než osmi milionů voličů v Česku dostat hlasovací lístky, na nichž budou jména kandidátů na budoucí obecní zastupitele. Na třetině území republiky, kde se letos volí do horní komory Parlamentu, navíc mají mít také lístky s kandidáty na senátory. Nových informací o jejich vyhlídkách na úspěch se lidé ale nedočkají. Ode dneška do sobotního uzavření volebních místností platí zákaz zveřejňování výsledků volebních průzkumů.

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam se také dozví, zda a kteří kandidáti z voleb buď odstoupili, nebo byli odvoláni.

Volební zákon ukládá zveřejnit tuto informaci na viditelném místě ve volební místnosti. Jde o kandidáty, kteří se nominace vzdali, nebo byli odvoláni do 48 hodin před začátkem voleb.

Ve hře o místa na radnicích zůstalo podle informací na volebním webu 198 272 kandidátů, přičemž sedm desítek přihlášených uchazečů odstoupilo nebo bylo odvoláno. Před čtyřmi lety komunální kandidátky opustilo před volbami 125 přihlášených. Letos je na obecních kandidátkách o zhruba 35 tisíc adeptů méně než při v roce 2014.

V klání o Senát zůstává všech 236 aktérů, kteří se do něj přihlásili. V průměru to je osm a tři čtvrtě kandidáta na každý ze 27 obvodů, kde se o víkendu bude o senátorech rozhodovat společně s volbou místních zastupitelů.

Zákaz zveřejňování průzkumů k volbám má zabránit ovlivňování názorů voličů na poslední chvíli vzhledem k tomu, že průzkumy podle expertů vyjdřují spíše trendy voličské přízně nežli skutečnou podporu stranám. Volební zákon proto stanoví, že tři dny před volbami a ve dnech voleb až do ukončení hlasování "nesmějí být žádným způsobem zveřejňovány výsledky předvolebních a volebních průzkumů".

Autoři

Štítky volby, průzkum, hlasovací lístky, volební místnost, Parlament České republiky, Česko, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voliči už mají mít lístky, nových průzkumů se do voleb nedočkají  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.