Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2018: Volební místnosti se otevírají. Lidé mohou vybírat z dvanácti uskupení

Voliči začali rozhodovat o novém složení svých radnic. Na třetině území země svými hlasy ovlivní také složení Senátu. Při volbě členů horní komory budou mít o něco větší výběr než při předchozích volbách v roce 2012. Komunálních kandidátů v porovnání s minulými volbami v roce 2014 naopak ubylo.

Do libereckého zastupitelstva chce 464 lidí, míst je ale jen 39. Pokud jde o senát, letos se volí pouze na Jablonecku.

ČTĚTE TAKÉ: Do voleb jde dvanáct uskupení, kdo bude vládnout městu v dalších čtyřech letech?

Lidé budou moci volit dnes tradičně od 14:00 do 22:00 nebo v sobotu od 08:00 do 14:00. Poté se začnou výsledky objevovat na volebním webu. Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy během noci, kompletní výsledky obecních voleb pravděpodobně až v neděli ráno. Do volební místnosti si lidé musí vzít s sebou průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, anebo cestovní pas.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Lídři odpovídají, jaké mají cíle a programové priority

Volby v Liberci

Do komunálních voleb kandiduje dvanáct stran či hnutí. Vítězství obhajuje Změna pro Liberec, favority jsou také Starostové a ANO 2011. Dále kandidují ODS, ČSSD, SPD, Liberec otevřený lidem, Soukromníci, Liberec plus, PRO2016, Sportovci pro zdravý Liberec a KSČM

V komunálních volbách mohou na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo. Mohou také křížkem označit favorizovanou stranu, nebo ji zkombinovat s kandidáty jiných uskupení. Počet křížků ale nesmí být vyšší než počet volených členů zastupitelstva. Jinak by byl hlas neplatný.

Pokud by volič zakřížkoval méně kandidátů, platnost hlasu tím neutrpí. Neplatný by byl ale lístek v případě, když by žádný z kandidátů okřížkován nebyl. Lístky si lidé mohou připravit doma a ve volební místnosti je za plentou vložit do šedé hlasovací obálky a poté před volební komisí vhodit do volební urny.

V senátních volbách si lidé pouze vyberou lístek se jménem preferovaného kandidáta, který vloží do žluté hlasovací obálky pro senátní volby a poté do volební urny. Tento lístek nijak neupravují. Hlasovací obálky, které dostanou od volební komise, nesmí lidé v zájmu platnosti svých hlasů zaměnit. 

Autoři | Foto Jan Homolka | Zdroj ČTK

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volební místnost, okres Jablonec nad Nisou, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Volební místnosti se otevírají. Lidé mohou vybírat z dvanácti uskupení  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.