Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vítězná ODS jde v Jablonci do opozice. Koalici vytvoří ANO, Piráti a Společně pro Jablonec

V Jablonci se na vytvoření koalice dohodlo ANO, Piráti a Společně pro Jablonec a podporuje je ještě jeden ze dvou zvolených zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koaliční smlouvu podepsali zástupci stran ve čtvrtek.

Primátorem by se měl stát Milan Kroupa (ANO), koalice má podporu 17 z 30 zastupitelů. „Jsem rád, že jsme se s našimi koaličními partnery v relativně krátké době shodli v personálních otázkách i na programových bodech," uvedl Milan Kroupa.

Bytová politika i přehrada

Mezi priority trojkoalice patří bytová politika, rozvoj přehrady či obnova sídlišť. Počítá také s oživením městských lázní, novým zázemím pro dům dětí a mládeže Vikýř, novou podobou Horního náměstí, přírodními stezkami pro pěší i cyklisty nebo se zpřístupněním Kantorovy vily. Trojkoalice se chce rovněž zaměřit na bezpečnost ve městě, a to především s důrazem na prevenci kriminality. Větší pozornost chce také věnovat seniorům. Trojkoalici podporuje lékař Michael Vraný zvolený za Novou budoucnost. „Rozhodl jsem se podpořit tuto koalici, protože věřím, že má podpora pomůže optimalizovat chod jablonecké nemocnice," uvedl Michael Vraný.

Novým náměstkem primátora pro ekonomiku bude podle koaliční smlouvy ekonom Štěpán Matek ze Společně pro Jablonec, pozice náměstka pro rozvoj města připadne architektovi Jakubu Chuchlíkovi z Pirátů a pedagog David Mánek z hnutí ANO se stane náměstkem pro oblast humanitní, do níž spadá například školství nebo sociální věci. V radě města zasednou Jan Zeman (ANO), Stanislav Říha (ANO), Jan Polák (Piráti), Jarmila Valešová (Piráti) a Petr Klápště (Společně pro Jablonec).

ODS v opozici

Strany, které dosud město vedly, skončí v opozici, nebo se do zastupitelstva vůbec nedostaly. Jablonec uplynulé čtyři roky vedla koalice ODS, ČSSD, Domov nad Nisou, Nová budoucnost a TOP 09.

V Jablonci se do zastupitelstva dostalo sedm stran a volebních uskupení. Vítězná ODS s osmi mandáty skončí v opozici. Druhé ANO má sedm zastupitelů, třetí Piráti jich mají pět a čtyři získalo Společně pro Jablonec. Tři zastupitele budou mít Starostové pro Liberecký kraj, dva Nová budoucnost pro Jablonec a jednoho SPD.

Rozdělení mandátů v Jablonci

ODS 8 ANO 7 Piráti 5 Společně pro Jablonec 4 Starostové 3 Nová budoucnost pro Jablonec 2 SPD 1

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, zastupitelstvo, Jablonec, volby 2018, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, koalice, Milan Kroupa, Svoboda a přímá demokracie, Vraný, Ján Zeman, Štěpán Matek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězná ODS jde v Jablonci do opozice. Koalici vytvoří ANO, Piráti a Společně pro Jablonec  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.