Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mezi prioritami v Liberci je rekonstrukce bazénu či bezpečnost

Mezi priority nové koalice v Liberci bude patřit rekonstrukce bazénu za stovky milionů korun, přestavba Liebiegova paláce na komunitní centrum, dokončení územního plánu, navýšení počtu parkovacích míst či posílení rozpočtu městské policie a zvýšení bezpečnosti v centru města. Vyplývá to z programového prohlášení, které dnes zástupci tří stran podepsali.

„Budeme každý rok programové prohlášení vyhodnocovat. Bude i otevřené na případné doplnění nebo některé úpravy, pakliže shledáme v průběhu doby, že některé věci se musí realizovat jinak nebo najdeme jiné řešení," řekl lídr starostů a kandidát na primátora Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Větršina 31 z 39 zastupitelů

Koalici v Liberci utvořili vítězní starostové s ANO a ODS. Budou mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu 31 z 39 mandátů, programové prohlášení by do pondělí mělo podepsat všech 31 členů koalice. Ustavující zastupitelstvo bude v úterý 20. listopadu. Zámečník by ve funkci primátora měl vystřídat Tibora Batthyányho (zvolený za ANO), který v komunálních volbách se svojí novou stranou PRO 2016 neuspěl a do zastupitelstva se nedostal.

Mezi další priority nové koalice patří zastavení navyšování počtu zaměstnanců úřadu, zřízení funkce ochránce práv občanů, pozice seniorského poradce i asistenta pro pomoc investorům při stavebním řízení. Pro vybrané lokality města, například Papírové náměstí, chce koalice zpracovat územní studie. Zároveň plánuje další rozvoj bývalého výstaviště pro volnočasové aktivity, už nyní tam je Technické muzeum. Slibuje také, že připraví generální rekonstrukci zázemí velkého divadla či zajistí revitalizaci a další rozvoj zoo.

Územní plán má 600 námitek

Připravovaný územní plán hodlá koalice dokončit v navrhované podobě, město k němu dostalo letos kolem 600 námitek a připomínek. Problematická místa v územním plánu chce nová koalice řešit dílčími změnami, zadat je chce co nejdřív po schválení nového územního plánu.

V Liberci ve volbách uspělo pět z 12 kandidujících subjektů. Starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna pro Liberec šest. ODS bude mít čtyři zastupitele a dva Liberec otevřený lidem (LOL). V předchozím volebním období v Liberci vládla vítězná Změna pro Liberec se zastupiteli zvolenými za ANO. Jejich vládnutí ale minimálně poslední dva roky provázely velké spory.

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, obce, koalice, Liberec, AUDIO, FOTO, rekonstrukce, územní plán, ANO 2011, ODS, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Papírové náměstí, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi prioritami v Liberci je rekonstrukce bazénu či bezpečnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.