Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Deset let od MS v lyžování. Mělo by město pořádat podobné akce?

V únoru uplyne deset let od světového šampionátu v klasickém lyžování v Liberci. Mistrovství skončilo dluhy, trestními oznámeními i soudy, po sportovní stránce ale bylo hodnoceno kladně. Mělo by město usilovat o pořádání dalšího mistrovství a podobných akcí?

Zástupcům pěti politických subjektů v libereckém zastupitelstvu jsme položili následující otázku: Blíží se desáté výročí lyžařského mistrovství světa v Liberci. Je podle vás možné, aby město opět světový šampionát hostilo? Mělo by se o to pokoušet?

Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberec)

Vzhledem k postupnému oteplování klimatu a úbytku vody se stalo pořádání světových šampionátů ve střední Evropě riskantním podnikem. V případě Liberce se prokázalo, že vesecký areál není a nebude vyhledávaným lyžařským střediskem, kde by se vložené investice v následujících letech využily a vyplatily. Naopak skvělým místem pro pořádání světových akcí je Bedřichov a Jizerská magistrála. Splňuje světové parametry, je využívána celou zimní sezónu a každoročně se zde pořádá závod Jizerská 50, který patří do prestižní skupiny světových dálkových závodů Worldloppet.

Jiří Němeček (ANO)

Na potenciální konání sportovních aktivit v Libereckém regionu není možno nahlížet z pohledu jednoho problematického projektu, kterým bylo lyžařské mistrovství světa. Liberec se musí v budoucnu prezentovat mj. jako město sportu, zejména s ohledem na mimořádně pozitivní podmínky jak pro klasické tak pro sjezdové lyžování. Z tohoto důvodu podporuje a bude podporovat vedení statutárního města další sportovní akce spojené i s lyžováním. Ve svém programovém prohlášení má současná trojkoalice SLK, ANO a ODS uvedeno, že bude podporovat pořádání sportovní akcí menšího i většího významu. Jednou s potenciálních možností je příprava světového poháru ve skoku na lyžích a možnost ukázat Liberec jako Mekku zimních sportů a stát se hostitelem Olympijského parku v průběhu zimních OH v roce 2022 v Pekingu. Obě aktivity plně zapadají do záměru nového vedení města.

Jan Korytář (Změna pro Liberec)

Myslím, že plánovat další podobný podnik v nadmořské výšce, kde leží Vesecký areál, by bylo příliš riskantní a nezodpovědné, protože nemusí být ani zima, ani sníh. Z mého pohledu vidím jiné priority, kterým by se vedení města mělo věnovat. Úkoly dneška spočívají ve snižování produkce CO2, zlepšování hospodaření s vodou v krajině nebo třeba řešení problémů s exekucemi, tedy věcí, které jsou důležité pro život a jeho kvalitu. Pořádání mistrovství světa v lyžování v Liberci mezi ně podle mě nepatří.

Petr Žídek (ODS)

Liberec je a bude městem sportu, MS 2009 mělo obrovský ohlas ve světě, nicméně zanechalo i šrámy v podobě nedořešených sporů. Pokud bude Liberec schopen uspořádat jakékoli sportovní mistrovství ať už jako pořadatel nebo spolupořadatel budu to podporovat. Zázemí a sportovní areály k tomu určitě máme. A nemusí jít jen o mistrovství lyžařská, může jít o spolupořádání například části hokejového či florbalového a podobně.

 

Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa (LOL!)

Přemýšlení nad mistrovstvím světa v klasickém lyžování - když už ty areály jednou máme - není na pořadu dne. Spíše by nás mělo trápit, že po MS 2009 stále zůstaly dluhy, které dosud nebyly splaceny. Pořádání nového mistrovství by bylo poněkud drzé. Asi jako přijít do hospody, kde jsem minule nechal řádnou sekeru, nezaplatil, a chtít objednat další "rundu" pro všechny. Větší prioritou je proto dát město do pořádku. Dobře se starat o majetek, který máme a obnovit, co je zanedbané. Obnovit důvěru v to, že zvolení zastupitelé spravují město odpovědně, ve prospěch obyvatel města a ne jen pro ten svůj.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky politika, politická korida, lyžování, Vesec, mistrovství světa, Liberec, ANO 2011, ODS, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník, olympijské hry, Jizerská padesátka, Starostové pro Liberecký kraj

POLITICKÁ KORIDA: Deset let od MS v lyžování. Mělo by město pořádat podobné akce?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.