Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Semily jsou proti tomu, aby v názvu okresu byl i Turnov

Semily nesouhlasí s tím, aby se změnil název jejich okresu na Semily - Turnov, případně Český ráj. Pro zachování stávajícího názvu Semily v pondělí hlasovali všichni zastupitelé města.

Semily s necelými 9000 obyvateli jsou menší než Turnov, který má přes 14 tisíc obyvatel. O status okresního města přišel Turnov v roce 1960, kdy byl přičleněn pod Semily. Dlouholeté snahy Turnova o vytvoření vlastního okresu ministerstvo vnitra odmítá. Možným řešením by podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny mohlo být právě přejmenování okresu na Semily - Turnov. Uvedl to na začátku března při jednání v Turnově, podle něj ale musí iniciativa vzejít ze strany obou měst.

Nedává to smysl

„Pro změnu není jediný relevantní důvod. Nedává to žádný smysl," řekla starostka Semil Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Turnov změnu názvu podporuje. „Líbilo by se mi to jako gesto dobré vůle, abychom historicky vykopané příkopy mezi oběma městy trochu spojili," řekl dnes starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Mlejnková si ale nemyslí, že by mezi oběma městy byly nějaké křivdy. „To už je všechno pryč. Mám s nimi (Turnovem) dobré vztahy," uvedla.

Symbolický význam

I podle starosty Turnova má změna názvu spíše symbolický význam. Za důležitější považuje, aby si úřady státu zřídily ve městě pobočky. Podle něj se nyní jedná o vytvoření detašovaného pracoviště Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). „Vypadá to, že by mohlo být v objektu Skálova 84," uvedl Hocke. Věří, že pobočka OSSZ začne v Turnově fungovat ještě letos.

Turnov je v územním členění republiky anomálií, jako obec s rozšířenou rozšířenou působností (ORP) zasahuje do tří okresů. Ministerstvo vnitra původně chtělo tuto odchylku novelou zákona odstranit a 16 ze 37 obcí ORP Turnov přičlenit do jiného okresu. Místní starostové ale uspěli s argumentací, že by se tím pro obyvatele výrazně zhoršila dostupnost úřadů. Ministerstvo změnilo názor a výjimku pro ORP Turnov chce zachovat. Podalo proto pozměňovací návrh k vlastnímu návrhu novely zákona, kterou se budou zákonodárci teprve zabývat.

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky Semily, Turnov, okres, zastupitelstvo, Český ráj, Ministerstvo vnitra České republiky, Lena Mlejnková, Petr Mlsna, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semily jsou proti tomu, aby v názvu okresu byl i Turnov  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.