Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Předseda libereckých Zelených Jindřich Felcman zastupitelem. Chce udržitelné a uhlíkově neutrální město

Dlouholetá zastupitelka Karolína Hrbková odchází na mateřskou dovolenou, v zastupitelstvu ji nahradil předseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Mezi jeho priority patří téma klimatické změny.

„Zásadním tématem, které budu v libereckém zastupitelstvu řešit, je klimatická změna. Byť se může zdát, že jde o téma, které se lokální politiky netýká, opak je pravdou. Právě města jsou hlavními motory ekonomiky a jako taková musí stát v čele její transformace do udržitelné podoby,“ říká Jindřich Felcman.

Konec obchoďáků na periferii?

Město podle něj musí začít fungovat úplně jinak. Za jeden z hlavních problémů považuje obří obchodní centra na okraji Liberce. „Zákazníci i zaměstnanci musí do těchto center najíždět autem. To pochopitelně výrazně zvyšuje dopravní zátěž na území města. Prostředí města to poškozuje, což ještě více žene jeho obyvatele do aut,“ dodává.

Felcman je vystudovaný právník a pracuje v oboru územního plánování. Nástroj na omezení obchodních center podle něj existuje, město se ale nesmí bát ho využít. „Stavební uzávěra na areály obchodních center na okrajích měst je zcela legitimní prostředek. Majitelé stávajících staveb je budou moci i nadále provozovat. Pokud by ale měli v plánu provést jejich přestavbu či rozšíření, možné už to nebude,” vysvětluje.

Fotovoltaické panely, vyazování stromů

Podle nového zastupitele se obchodní centra přestavují a rozšiřují zhruba po deseti letech. „Příkladem je obchodní centrum Nisa. Lze tak čekat, že výhledově budou provozy obchodních domů ukončeny a plochy se uvolní. Napřiklad pro výrobu, což bylo ostatně u průmyslové zóny sever jejím původním účelem.”

V zastupitelstvu chce také prosazovat budování infrastruktury pro elektrokola – především střežená parkovací stání, humanizaci ulic a vysazování stromů, instalaci fotovoltaických panelů na městské budovy nebo ekologizaci vozového parku dopravního podniku.

Autoři | Foto Změna pro Liberec

Štítky Jindřich Felcman, zelení, zastupitelstvo, Liberec, obchodní centrum

Předseda libereckých Zelených Jindřich Felcman zastupitelem. Chce udržitelné a uhlíkově neutrální město  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.