Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oslavy třiceti let svobody nemůže organizovat politik ODS, vadí opozici. Nebude tam ani stín politiky, oponuje náměstek

Na čtvrtečním libereckém zastupitelstvu došlo k několika výměnám názorů mezi vedením města a opozicí. Té vadila například dotace pro spolek G300, která v listopadu v Liberci uspořádá vzpomínkovou akci 30 let svobody odkazující na revoluci v roce 1989. Spolek totiž zastupuje politik ODS Tomáš Hasil, který působil jako náměstek primátora Kittnera nebo vládní zmocněnec pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.

„Je to stále živá minulost, lidé jako pan Hasil jsou její součástí a pro mnohé z nás jsou symbolem pachuti nad rozkradením ideálů Sametové revoluce. Oslava listopadu 1989 si zaslouží živou připomínku těchto ideálů, ne tragikomedii skrytou pod vzletnými slovy,“ myslí si opoziční zastupitel Josef Šedlbauer.

V minulosti pro dotaci hlasoval

Hasil je dlouholetým politikem ODS, v Liberci působil jako náměstek v časech primátora Kittera, nebo jako vládní zmocněnec lyžařského šampionátu. Právě osoba politika ODS vadí, samotný spolek G300 respektuje. „V minulosti jsem také hlasoval pro projekty, které pořádali. V tom není problém. Zadat jim oslavy 30 let svobody 1989 – 2019 je ale od vedení města mimořádně nevkusné,” dodává. 

Šedlbauer vyzval ke stáhnutí materiálu. „Pokud město nezvládá podobnou akci vlastními lidmi, je možné se obrátit třeba na univerzitu nebo na organizace, které mají odborný respekt a udržely si odstup od konkrétní politiky."

Dotace prošla

Dotace 300 tisíc pro spolek G300 zastupitelstvem ale nakonec prošla. „Spolek je naprosto kompetentní oslavy připravit a pracují na tom několik měsíců. Mohu slíbit, že oslavy budou v podobném duchu jako loňská připomínka roku 1968,”  řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Oslavy budou podle něj velmi neutrální. „Nebude tam ani stín politiky. Spolek pracuje se všemi skupinami, které se na listopadu 1989 v Liberci podíleli. Ti lidé se znají, nemůže to ani dělat nikdo jiný,” dodal.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky G300, Tomáš Hasil, revoluce, 1989, Josef Šedlbauer, ODS, politika, Liberec, Sametová revoluce, slavnost, Ivan Langer

Oslavy třiceti let svobody nemůže organizovat politik ODS, vadí opozici. Nebude tam ani stín politiky, oponuje náměstek  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.