Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Liberec má nového městského architekta. Co na něj říkají zastupitelé

Dlouho avizovaný městský architekt prvního srpna nastoupil do funkce. Stal se jím Jiří Janďourek, který nově vede celý odbor s názvem kancelář architekta města. Jak jsou s jeho volbou spokojeni zástupci jednotlivých zastupitelských klubů?

Otázka do politické koridy zněla: Jak jste spokojeni s volbou Jiřího Janďourka do funkce nového městského architekta?

Na otázku neodpověděl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové) a Petr Židek (ODS).

Jiří Němeček (ANO)

Byl jsem jedním z těch, kteří podporovali zřízení pracovního místa pro architekta, který by kultivoval urbanistické prostředí města, sjednocoval ducha jednotlivých stavebních záměrů tak, aby se navzájem doplňovaly a nešly naopak proti sobě a zejména a aby vznikaly v Liberci stavby, které historicky a v kontextu dalšího rozvoje do našeho města zapadají. Konec konců, byla to vlastně ostuda, že jsme architekta a příslušný útvar v Liberci neměli. Byl jsem i mezi těmi, kteří pana architekta Janďourka při výběrovém řízení podpořili. Vznik celého útvaru kanceláře architekta města (KAM) provázely mnohdy rozsáhlé diskuze, nicméně to vše je za námi.

Každá stavební zakázka, do které se promítá i architektonické hledisko, přináší minimálně dvě protichůdná hlediska. Prvním je potřeba prosadit mj. estetické řešení, za kterým si budou architekti, vč. pana Janďourka stát. Na druhé straně je finanční nákladnost těchto projektů, což je odpovědnost ekonomů a techniků.  Ve všech procesech, do kterých se promítá architektonické hledisko z pohledu designérů a architektů se liší od pohledu a požadavků konstruktérů a projektantů.

A zde se ukáže schopnost a dovednost pana arch. Janďourka (který teprve ve čtvrtek nastoupil do pracovního poměru na libereckou radnici) jak skloubit architektonické požadavky s možnostmi techniků a ekonomů a jak bude schopen komunikovat s ostatními kolegy ze správy majetku a strategického rozvoje.

Nechme se překvapit, jak brzo se to jemu, ale i jeho novým kolegům povede. Jistě si budeme přát, aby to bylo co nejdřív a co nejlépe.

Jan Korytář (Změna pro Liberec)

Volbu Jiřího Janďourka do pozice hlavního architekta kazí především způsob jeho výběru. Výběrové řízení na tuto pozici v pátém největším městě proběhlo skandálně – výběrová komise neměla z čeho vybírat - výběrového řízení se totiž nikdo jiný, než Jiří Janďourek, nezúčastnil. A to je těžko odstranitelné pochybení, které se s ním potáhne a bude oslabovat jeho pozici. Starostové jemu osobně i funkci hlavního architekta tak udělali medvědí službu.

Začalo to již v roce 2018, kdy přeběhlík od Změny náměstek Ivan Langr v radě města blokoval právě zřízení pozice hlavního architekta. Důvod? Přišla s tím Změna, a ačkoliv byl Langr zvolen na její kandidátce, v této době již nepokrytě pracoval pro Starosty, kteří se mu za to také po volbách odvděčili postem náměstka.

Jiří Janďourek přitom patří mezi dobré architekty, se zájmem o veřejný prostor, myslím, že umí vidět věcí v souvislostech i moderně. Osobně se ale domnívám, že příliš prostoru pro prosazení svých vizí mít nebude – jednak pro to nemá podporu v koalici, ale jen u části Starostů a jednak již narazil na ne zcela přátelské přijetí od části úřadu.  

Myslím, že ani nápad udělat architektonickou soutěž na novou kompostárnu nebyl šťastný – ve městě je přitom dost jiných ploch či projektů, které by si to zasloužili, např. projekt Nové Kunratické - Zelené terasy nebo mnoho veřejných ploch.

Rád bych přesto popřál Jiřímu Janďourkovi hodně štěstí a síly při výkonu funkce hlavního architekta, bude to potřebovat, ovšem jestli to bude stačit, sám nevím...

Jaromír Baxa (LOL!)

Pokud bychom vybírali městského architekta my, o Jiřím Janďourkovi bychom uvažovali také. Ale náš postup by byl zcela odlišný – udělali bychom standardní výběrové řízení na hlavního architekta, ve spolupráci s Českou komorou architektů. A proč? Aby bylo jasné, že nejde o výběrko jen na oko s dopředu známým vítězem. 

Primátor – a koalice – však zvolili jiný postup, který Jiřímu Janďourkovi paradoxně spíše ubližuje. Hned po volbách na radnici nastoupil Jiří Janďourek jako poradce primátora, a výběrové řízení prakticky nemělo jiného vážného zájemce, bylo dopředu jasno. Kdyby to samé udělal kdokoliv jiný, byli by to právě Starostové, kteří by takový postup nejvíce kritizovali. 

Nejhorší ale je, že tento způsob výběru oslabuje pozici Jiřího Janďourka jako hlavního architekta přímo na radnici. Ti, kteří primátorovi a jeho plánům nefandí, takových není málo ani v koalici, v hlavním architektovi uvidí jen a pouze „primátorova člověka“, kterého budou chtít oslabit. Ne někoho, kdo byl vybrán kvůli svým znalostem a vizím pro město. Nemluvě o úřednících, kteří hrají úplně stejné mocenské hry, jako někteří politici. Řada z těchto úředníků nemůže přenést přes srdce, že do jejich projektů bude nyní mluvit někdo další, a bude teď přesvědčovat konkrétní náměstky a radní, aby si alespoň část své moci nad přípravou projektů vzali zpět.

Protože jsme hlavního architekta chtěli taky, držíme Jiřímu Janďourkovi a jeho týmu palce. Liberec hlavního architekta potřebuje už dlouho. Ale nebude to mít jednoduché, jeho možnosti cokoliv prosadit budou stát a padat na neformální moci primátora, která není zdaleka taková, jakou má hejtman Půta na kraji.

Autoři | Foto

Štítky architekt, městský architekt, radnice, Liberec, výběrové řízení, volby, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník, Jiří Němeček, ODS, ANO 2011, Ivan Langr

POLITICKÁ KORIDA: Liberec má nového městského architekta. Co na něj říkají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.