Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Rok od voleb. Jak funguje město s novým vedením?

Otázka pro další díl Politické koridy byla jasná. V těchto dnech uplynul rok od komunálních voleb, v nichž vyhráli Starostové pro Liberec. Ti utvořili koalici s ODS a ANO, která vládne. Jak bilancují po prvním roce ve vedení města? Na to jsme se zeptali jak zástupců koalice, tak opozice, která sedí v libereckém zastupitelstvu.

Otázka zněla Jak hodnotíte první rok vedení města koalicí Starostů, ANO a ODS? Vyjádřit se mohli zástupci všech uskupení z libereckého zastupitelstva. Petr Židek (ODS) a Jiří Němeček (ANO) neodpověděli.

Jaroslav Zámečník (Starostové)

V rámci koalice nám daří naplňovat jak koaliční prohlášení, tak i volební program Starostů pro Liberecký kraj. 

Správa města - v rámci koalice jsme jednotní a vše stavíme na širokém konsenzu. Pro občany jsme vyčlenili část rozpočtu a budou moci sami navrhovat, co by chtěli ve městě zlepšit. S občany jsme uskutečnili během roku 11 setkání v jednotlivých čtvrtích. Informace o dění ve městě pravidelně zveřejňujeme. Ve všech městských společnostech jsme změnili způsob řízení, v TSML a DPMLJ jsou platné nové stanovy a společnosti fungují v tzv. německém modelu řízení. 

Rozvoj města - zřídili jsme Kancelář architektury města, která už pozitivně ovlivňuje vývoj architektury. S občany projednáváme, jak by mělo například nové Tržní náměstí. Pro rekonstrukci URANU máme vybráno nejlepší architektonické řešení formou soutěže. Řešíme architektonický i technický návrh ulice Nové Pastýřské, která bude levnější i zelenější. Ve spolupráci s krajem připravujeme 4 parkovací domy pro Liberec: u nádraží, nemocnice, ZOO a Krajského úřadu. Za rok 2019 jsme snížili dluh města o 100 milionů korun, aktuálně činí 1,65 mld. Kč.

Doprava města -  pracujeme stále na cenově dostupnější MHD. Zavedli jsme 75% slevu na roční kupon, tj. 912 Kč/rok.  Dárci krve s 80 odběry na náš návrh budou jezdit zdarma. Zlepšujeme stav silnic a chodníků, zahájili jsme 20 nových staveb, např. oprava tramvajových tratí Riegrova- Masarykova, Soukenné náměstí- Jánská ulice, Tržní náměstí, ul. Boženy Němcové. Dokončili jsme cyklostezku u Nisy. Zvýšili jsme cílené kontroly Městské policie na nepovolený vjezd aut do pěších zón. Zvládli jsme výpadek řidičů a autobusů způsobený odchodem firmy BUSLINE z DPMLJ.  

Školství a kultura - Na ZŠ v Ruprechticích byla dokončena rekonstrukce za 90 mil., na ZŠ 5. května a Broumovská byla rekonstrukce zahájena za dalších 100 mil.Kč. Investovali jsme do rekonstrukce zázemí divadla 27 mil.Kč.

Čistota a veřejná prostranství - Mizí nevzhledný parovod z koryta Nisy a nahrazujeme ho úspornými horkovody. Zřídili jsme Radu pro klima, pravidelně provádíme mytí MHD terminálu.

Sociální záležitosti města - dokončili jsme rekonstrukci azylového domu pro ženy a děti a rekonstruujeme bytové domy se sociálními byty. Problematiku soužití ve Vojanově ulici jsme vyřešili dvěma bez doplatkovými zónami.

Bezpečnost města - zvýšili jsme počet městských strážníků a na terminálu Fügnerově můžete každodenně potkávat speciální hlídku. Nepovoleným hudebním akcím jsme dali červenou: prosadili jsme vyhlášku proti nelegálním hudebním zábavám ve městě. Omezili jsme používání pyrotechniky. 

Kostlivci města - Potýkáme se i s kostlivci po bývalém vedení města, kterými jsou špatně připravené nebo rizikové projekty. Mezi ně patří rekultivace soukromé skládky Ligranit, do které mělo město nasypat 50 mil.Kč z veřejných peněz. Chybně připravený projekt rekonstrukce bazénu za 800 mil.Kč jsme odmítli jako plýtvání pěnězi a pracujeme na levnější variantě. Špatně byl připravený projekt parkovacího domu a terminálu u nádraží a celý projekt musíme začít od nuly znova. Město nejen přišlo o 5 mil.Kč za špatný projekt, ale hrozí riziko, že přijdeme chybami předchozího vedení o dotaci 150 mil.Kč.

Jan Korytář (Změna pro Liberec)

Jediným výrazným úspěchem je zřízení kanceláře hlavního architekta. Tento fakt ale trochu kalí dvě věci. Za prvé to, že zřízení funkce hlavního architekta blokovali v minulých letech právě Starostové a to jen proto, že to prosazovala Změna. A za druhé fakt, že tato pozice nebyla obsazená řádným výběrovým řízením, ale „vítěz“ byl znám dlouho dopředu. 

Teď k tomu, co se nepovedlo. V první řadě musím bohužel jmenovat problematiku hospodaření města. I když jsme uplynulé roky slibně nastartovali proces získávání dotací na rozvoj města, nové vedení jak jeden z prvních kroků zrušilo právě oddělení získávání dotací. Co na tom, že každá koruna nákladů přinášela pro město několik korun dotací a šlo tudíž o výnosný „stroj na peníze“. 

V rámci vlastní neschopnosti pak město ale přichází o již získané nebo připravené dotace. Vše směřuje k tomu, že neproběhne ani rekultivace skládky u lomu v Ruprechticích, která leží i na městských pozemcích, nevznikne ani parkovací dům mezi vlakovým a autobusovým nádražím, městské lesy neopravují lesní cesty a velký otazník visí i nad plánovanou kompostárnou. Jen toto jsou projekty za cca 200 mil. Kč, které se mohly realizovat pomocí dotací.

Vedle toho město tu vyhodí milion na tzv. Strategii kultury, aby mohlo v roce 2028 soutěžit o titul Evropské město kultury. Nebo jen tak odpustí milion bohatému Libereckému kraji při směně pozemků. Divné hospodaření. Voliči chtěli Starosty, možná mysleli, že se o město budou starat. Zatím to spíš vypadá, že Starostové mají starosti, jak vůbec něco začít dělat. 

Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem)

Upřímně řečeno, čekal jsem víc. Starostové získali ve volbách tolik zastupitelů, že se bez nich jiná koalice v podstatě nedá složit. Nemusejí mít strach z toho, že by je mohl někdo připravit o funkci primátora a mohli se pustit do řešení problémů města naplno. Navíc jsou v čele města lidé, kteří město dobře znají. Primátor Zámečník seděl v zastupitelstvu a bývalou koalici hlasitě kritizoval, často po právu. Náměstci Šolc a Langr mají zkušenost se stejnou funkcí již z minulosti a Z. Karban pracoval jako vedoucí odboru ekonomiky.

Přes tohle všechno vidím zlepšení v tom, že se koalice nehádá na veřejnosti, a ve vytvoření Kanceláře architekta města. Po minulých čtyřech letech je to osvěžující, ale za celý rok je to trochu málo.

Ty tam jsou sliby odpovědnějšího hospodaření nebo rychlého schválení územního plánu a mnohé další. Místo potřebných úspor koalice řeší, kde vzít další velký úvěr. Z čeho jej zaplatíme a kdy, to je teď po volbách už asi vedlejší. Do územního plánu vnášejí řadu chaotických změn, které dokončení jen zkomplikovaly, ať už jde o rozšíření průmyslových ploch nebo o sen o lanovce do Bedřichova. Sama koalice nyní předpokládá, že územní plán schválí až někdy koncem roku 2021, dlouho potom, co před volbami slibovali zejména Starostové.

Nezaznamenal jsem ani nějakou velkou snahu o lepší veřejnou zeleň a úklid. Ve Vratislavicích funguje obojí skvěle, i díky tomu získal jejich starosta L. Pohanka nejvíce hlasů ze všech kandidátů v celém Liberci, ale na městě se zatím žádná změna nekoná. Spíše to vypadá, že i do budoucna zůstane Liberec městem občanů dvou kategorií, podle toho, jestli bydlí ve Vratislavicích a v centru, kde se do veřejných prostranství investuje, nebo v jiných částech města, které naopak doplácejí.

Aby toho nebylo málo, nelepší se ani kvalita úřednické práce na radnici, pořád je na míle daleko tomu, jak funguje Liberecký kraj. Tahle špatná práce se pak projevuje téměř ve všem, co radnice dělá. Sebelepší primátor stotisícové město nezachrání, pokud se mu úřad sype pod rukama tak, jako u nás v Liberci.

Připadá mi, že si nové vedení města pořád ještě neuvědomilo, že volební období uplyne jako voda. Zatím spíše jen pohřbili projekty připravené za minulého vedení města a skutečných výsledků je pomálu. Vidíme sice mnoho vizí a obrázků, ale k jejich realizaci vede dlouhá cesta. Volby pak ukážou, jestli voličům bude stačit několik líbivých obrázků a sympatický projev primátora na facebooku, nebo budou chtít i konkrétní výsledky.

Autoři | Foto

Štítky politika, volby, koalice, vláda, radnice, Liberec, Starostové a nezávislí, ODS, ANO 2011, Liberecký kraj, Jiří Němeček, Jaroslav Zámečník

POLITICKÁ KORIDA: Rok od voleb. Jak funguje město s novým vedením?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.