Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec si půjčí 90 milionů na předfinancování projektů

Liberec si po třech letech vezme nový revolvingový úvěr na předfinancování akcí dotovaných z evropských fondů. Půjčí si 90 milionů korun za výrazně lepších podmínek, než jaké jsou u úvěru, jehož platnost vyprší na konci dubna, řekla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

"Nová úroková sazba je výrazně nižší než stávající a město tímto ročně ušetří cca dva miliony korun," uvedla Minstrová.

Podle ní je znát, že se finanční pověst města u bank za poslední roky výrazně zlepšila. Před třemi lety o revolvingovém úvěru vyjednávala radnice s bankami osm měsíců. Soutěž vypisovala čtyřikrát, poslední v nouzovém režimu. Nakonec dostala jen nabídku od Equa bank. A do záruky musela dát tehdy Tipsport arenu. Nyní získá úvěr bez zajištění, zájem poskytnout ho měly čtyři banky.

Nejlepší nabídku dala Komerční banka s úročením na úrovni měsíční úrokové sazby PRIBOR zvýšené o 0,7 procenta, což by bylo aktuálně 0,92 procenta. U současného úběru je nyní sazba 4,38 procenta. Revolvingový úvěr Komerční banka poskytne na tři roky, smlouvu ale ještě předtím musí schválit liberecké zastupitelstvo.

Liberec, který bude letos hospodařit s příjmy i výdaji 1,583 miliardy korun, je zatížen dvoumiliardovým dluhopisem. I u něj se letos podařilo městu vyjednat lepší podmínky. Banka souhlasí s převedením další části dluhopisu do směnečného programu, který je pro město výhodnější. Díky tomu by měl Liberec ušetřit ročně deset milionů korun. Magistrát vydal emisi 200 dluhopisů v hodnotě dvou miliard korun s patnáctiletou splatností ve spolupráci s Českou spořitelnou v roce 2010. Refinancování zahájilo už minulé vedení města, které do směnečného programu převedlo loni dluhopisy za 700 milionů korun. Na základě letos schváleného dodatku by v něm mělo mít město cenné papíry za 1,67 miliardy Kč. Letos by Liberec na splácení dluhopisu měl vydat 230 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, úvěr, dluhopis, banka, Komerční banka, Equa bank, Tipsport, Česká spořitelna, Prague InterBank Offered Rate

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec si půjčí 90 milionů na předfinancování projektů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.