Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký odvolací soud řeší neoprávněné odměny politikům

Krajský soud v Liberci se dnes zabýval odvoláním v případu údajného neoprávněného pobírání odměn v dozorčích radách ve firmách Libereckého kraje. Peníze dostávali bývalí krajští radní zvolení za ČSSD. Rozsudek vynese soud odpoledne.


Kvůli vyplácení odměn v letech 2010 a 2011 bylo původně obžalováno všech devět lidí z minulého sociálnědemokratického vedení Libereckého kraje a dva z vedení společnosti Silnice LK. Před odvolacím soudem ale stanulo jen pět obžalovaných, tři politici, kteří peníze pobírali, a manažeři, kteří s nimi smlouvu podepsali.

Někdejší hejtman Stanislav Eichler a dalších pět radních, kteří byli obžalovaní kvůli tomu, že umožnili kolegům odměny pobírat, se trestu už bát nemusí. Osvobozují rozsudek okresního soudu je v jejich případě pravomocný.

U odvolacího soudu se řeší vyplácení odměn v českolipské nemocnici a firmě Silnice LK. Podle obžaloby to bylo v rozporu se zákonem o střetu zájmů, kdy uvolnění členové krajského zastupitelstva nemají nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností. Peníze pobírali někdejší radní Zdeněk Bursa a Pavel Petráček, u Silnic LK navíc také bývalý náměstek Martin Sepp. Politici peníze vrátili, výjimkou byl Bursa u českolipské nemocnici. Tvrdí, že to to nebylo jeho vinou, jím navrženou dohodu prý neschválil Liberecký kraj.

Za pobírání odměn v nemocnici potrestal okresní soud dva bývalé radní dvouletou podmínkou. Bursa by měl navíc nemocnici vrátit přes 352.000 korun plus úroky. Bursa dostal podmínku se zkušební lhůtou na tři roky, Petráček na rok. Oba se odvolali, odmítají, že by se vědomě dopustili trestného činu. Dnes jejich právní zástupci navrhli zproštění obžaloby nebo vrácení případu k došetření.

Odvolala se i státní zástupkyně, které se nelíbí, že okresní soud oba případy rozdílně posuzoval. Zatímco u českolipské nemocnice podle soudu mělo dojít k podvodu, ve druhém žádný trestný čin neshledal. S tím ale státní zástupkyně nesouhlasí a chce nové projednání u okresního soudu. Domnívá se, že zákon porušili nejen politici, ale také manažeři Silnice LK Jan Bergler a Petr Šén. Oba jakékoli provinění odmítají.

Zdroj: ČTK

Štítky odvolací soud, peníze, Liberecký kraj, Silnice LK a.s., nemocnice, ČSSD, Liberec, Zdeněk Bursa, Pavel Petráček, Stanislav Eichler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký odvolací soud řeší neoprávněné odměny politikům  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.