Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Neoprávněné vyplácení odměn? Zprošťuje se viny, zaznělo

Odvolací soud v Liberci dnes zprostil viny i zbylých pět z 11 obžalovaných v případu neoprávněného pobírání odměn bývalých krajských radních v dozorčích radách firem Libereckého kraje. Ke skutkům sice došlo, odměny byly vypláceny, nebyly ale naplněny znaky trestného činu, řekl ve zdůvodnění předseda senátu soudu František Boštík.

Kvůli vyplácení odměn v letech 2010 a 2011 bylo původně obžalováno všech devět lidí z minulého sociálnědemokratického vedení Libereckého kraje a také dva z vedení společnosti Silnice LK. Před odvolacím soudem ale dnes stanulo jen pět obžalovaných, tři politici, kteří peníze pobírali, a manažeři, kteří s nimi smlouvy podepsali. Někdejšího hejtmana Stanislava Eichlera a dalších pět radních, kteří umožnili kolegům odměny pobírat, zprostil viny už okresní soud.

Odvolací soud dnes řešil vyplácení odměn v českolipské nemocnici a firmě Silnice LK. Podle obžaloby to bylo v rozporu se zákonem o střetu zájmů, kdy uvolnění členové krajského zastupitelstva nemají nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností. Peníze pobírali někdejší radní Zdeněk Bursa a Pavel Petráček, u Silnic LK navíc také bývalý náměstek Martin Sepp. Politici peníze vrátili, výjimkou byl Bursa v českolipské nemocnici. Dluží jí 352 tisíc korun plus úroky. "Českolipská nemocnice musí své nároky uplatnit v občanskoprávním řízení," řekl soudce Boštík.

Obžalovaní dnes odcházeli od soudu spokojeni. "Mám radost, byl to proces, který se táhl poměrně dlouho, poměrně dlouho mě poškozoval, takže jsem rád, že to dopadlo takhle, a že je to konečně za mnou," řekl bývalý radní Pavel Petráček. Peníze, které za svou práci v dozorčích radách krajských firem bral, vrátil, zpět je žádat nebude. "Celé tři roky neříkám nic jiného, než co teď zkonstatoval odvolací soud. Stálo mě to tři roky života a přeju všem ostatním, kteří se pohybují v podobných kauzách, aby dopadli stejně," doplnil Zdeněk Burza.

Zdroj: ČTK

Štítky odvolací soud, peníze, Liberecký kraj, Silnice LK a.s., Liberec, nemocnice, Zdeněk Bursa, Pavel Petráček, Stanislav Eichler, Martin Sepp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neoprávněné vyplácení odměn? Zprošťuje se viny, zaznělo  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.