Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bývalý ředitel liberecké záchranky sklidil kritiku ukrajinské diplomacie. Se svým stranickým kolegou vyrazil do Doněcku

Poslanec za KSČM a bývalý ředitel liberecké záchranky Stanislav Mackovík společně se svým spolustraníkem Zdeňkem Ondráčkem pořádně rozčílili ukrajinskou diplomacii. Podle Kyjeva oba čeští občané vstoupili před několika dny nelegálně na území Ukrajiny, čímž porušili místní zákony. Důvodem měla být jejich cesta do oblasti Doněcku, který kontrolují povstalci. Navíc třídenní cesta plánovaná na tento týden nebyla nijak projednána s ukrajinskými úřady. Česká diplomacie žádnou protestní nótu ze strany Kyjeva zatím neobdržela.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí podle ukrajinských médií v souvislosti s cestou českých poslanců vyzvalo českou vládu i parlament, aby se veřejně distancovaly od podobných provokací. Takové kroky jsou podle prohlášení Kyjeva vyjádřením neúcty vůči ukrajinské svrchovanosti. Jsou rovněž v rozporu s oficiálním postojem České republiky a Evropské unie, které odsuzují ruskou agresi vůči Ukrajině.

Jak uvedla agentura Interfax-Ukrajina, cílem třídenní cesty českých poslanců do samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny bylo shromažďovat informace o důsledcích nepřátelských akcí a o humanitární situaci a také navázat kontakt s civilisty. Agentura připomněla, že Ondráček je členem poslanecké Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Stanislav Mackovík se z Ukrajiny vrátil dnes dopoledne a redakci kontaktoval se svým vyjádřením. "Cesta do Doněcka byla naší soukromou. Tím pádem určitě nespadá do kategorie cest, které má schvalovat poslanecká sněmovna nebo Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Celá řada poslanců cestuje do různých krizových oblastí a nemusí nic konzultovat s kýmkoliv. Je evidentní, že pár lidem v politice a diplomacii České republiky vadí, když nepoklonkujeme jako oni, tedy podle cizího zadání. Osobně se domnívám, že je lepší jednou vidět - než desetkrát číst. Proto naše cesta do míst, kde je situace stále napjatá. Pokud Ukrajina reagovala prohlášením o našem nepovoleném vstupu na její území, tak se musím ptát, proč na tom svém území opakovaně vede palbu na čistě civilní cíle a snaží trefit především civilní obyvatelstvo," sdělil Drbně poslanec.

"Žádnou protestní nótu jsme neobdrželi," řekla v sobotu Irena Valentová z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí. Ukrajinská diplomacie pouze již v pátek zveřejnila na svých stránkách komentář o tom, že v případě cesty dvou českých poslanců došlo k porušení pravidel pro vjezd do země.

Podle českého serveru aktualne.cz poslanci o své nynější cestě předem neinformovali vedení Poslanecké sněmovny ani české ministerstvo zahraničí. Zdroj z Černínského paláce včera neoficiálně řekl, že česká diplomacie se o návštěvě dozvěděla od svých ukrajinských kolegů. Protestní nóta podle tohoto zdroje nejspíš nebyla podána i z toho důvodu, že šlo o soukromou cestu poslanců a nikoli jejich oficiální návštěvu.

Oba poslanci prý do Donbasu přicestovali přes Rusko; Ondráček má na Ukrajinu zakázaný vstup a je považován za nežádoucí osobu. Ukrajinu podle místních médií naposledy navštívil loni v prosinci, již na letišti v Kyjevě ho ale policisté zadrželi a poslali zpátky.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že poslanci jsou na Ukrajině zřejmě soukromě a že neví o tom, že by strana měla v plánu se k jejich případu nějak vyjadřovat. Dodal, že o celé situaci nemá podrobnější informace. "Naši poslanci nemají povinnost hlásit své soukromé cesty ani vedení poslaneckého klubu, ani vedení strany, pokud je nerealizují v době jednání poslanecké sněmovny," sdělilo tiskové oddělení KSČM.

Protesty na Ukrajině, které vyvrcholily na začátku roku 2014, vedly ke svržení režimu prezidenta Viktora Janukovyče, jenž utekl do Ruska. Nedlouho poté došlo k ruské anexi Krymského poloostrova a propuknul konflikt na východě Ukrajiny, kde začali operovat proruští separatisté. Kyjev obviňuje Moskvu, že v oblasti bojují i ruští vojáci. Rusové to ale popírají. Konflikt v Donbasu si od dubna 2014 vyžádal více než 9000 mrtvých.

Štítky diplomacie, Ukrajina, Kyjev, Doněck, Zdeněk Ondráček, KSČM, Stanislav Mackovík, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý ředitel liberecké záchranky sklidil kritiku ukrajinské diplomacie. Se svým stranickým kolegou vyrazil do Doněcku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.