Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plaťme za neúčast ve volbách!

Demokracie je sice právem považována za nejlepší politický systém, přesto je s ní spojena celá řada problémů. Tím největším je bezesporu otázka, jak co nejefektivněji uspořádat delegování rozhodovacích pravomocí o věcech veřejných, tj. jak uspořádat volby.

Povinná účast je nesmysl

Apatie voličů k veřejnému dění paradoxně nevede politiky k hledání chyb ve vlastních řadách, ale k vymýšlení nesmyslných regulací. Naposledy prezident Zeman zopakoval návrh na povinnou volební účast. Jak jsem již jednou psal, povinná účast ve volbách je naprostá hloupost (více čtěte zde) a argumenty proti této regulaci zůstávají stejné. 

Plaťme za nehlasování

Moderní demokracie by měly řešit jinou věc, a sice jak v systému zvýšit důležitost takových voličů, kteří si svého hlasu váží. Efektivní cesta existuje: platit lidem za to, že se vzdají svého hlasu a nechají jej propadnout. 

Ano, čtete správně. Každý volič by měl na výběr ze dvou variant - buď půjde k volbám a nedostane „nic“ než právo podílet se na demokratickém mechanismu, nebo k volbám nepůjde a dostane např. poukaz na 100 Kč v podobě výplaty státního transferu nebo slevy na dani. Tento princip by měl hned několik předností.

Ze systému by byli eliminováni voliči, pro které má jejich hlas subjektivně velmi malou váhu. Tito lidé přípravám na volby věnují jen velmi málo času, a proto svým nekompetentním rozhodováním založeným hlavně na populistických slibech politiků mohou stavět významné ekonomické bariéry (příklad: Zdaňme zahraniční firmy => Zahraniční firmy odejdou do jiné země => lidé v ČR ztratí práci).

S tím souvisí otázka populismu. Protože by se ze systému sami odfiltrovali voliči podléhající populistickým kampaním a zůstali by hlavně ti informovaní, měli by politické strany s přípravami kampaní mnohem větší práci – nebylo by totiž tak snadné voliče utáhnout na vařenou nudli zkratkovitými hesly a planými sliby. To by zcela jistě přispělo jak ke zvýšení politické kultury v České republice, tak by to ušetřilo veřejným financím spoustu peněz za nákupy voličů legálním způsobem, to jest zvyšováním sociálních dávek důchodu a tak dále. Troufám si tvrdit, že úspora z plnění nesmyslných politických slibů by zcela jistě přesáhla kompenzaci nevoličům.

A co by se stalo kdyby k volbám uspořádaným takovým způsobem přišla např. pouze čtvrtina voličů? Nic. Ti by totiž na v jednom volebním období prosadili svou a tím pádem by ostatním ukázali, že účastnit se ve volbách a volit má smysl. V dlouhodobém horizontu by se volební účast nezměnila nijak dramaticky, systém by pouze odměnil takové voliče, kteří nevěří ve váhu vlastního hlasu. A proto jej někdy vhazují do urny stranám bez toho, aby řádně promysleli dopady jejich volebních programů.

Autoři

Štítky volby, Miloš Zeman, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

winki winki

Já kdybych musel k volbám tak určitě nebudu volit ty strany které tady vše zničily a rozkradly po nastolení tohoto druhého totalitního režimu.

Sobota, 24. září 2016, 15:01Odpovědět

Plaťme za neúčast ve volbách!  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.