Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Politická korida: Jaké priority mají krajští zastupitelé do nového čtyřletého období?

Jaké priority mají nově zvolení krajští zastupitelé v dalším čtyřletém období? Na to jsme se zeptali v dalším díle Politické koridy všech zastupitelských klubů.

Otázka redakce

V Libereckém kraji se letos do krajského zastupitelstva dostalo sedm stran, což je nejvíc v historii Libereckého kraje. Starostové vyhráli s výrazným náskokem, když pro ně hlasovala téměř třetina voličů. Získali 18 mandátů. Druhé skončilo ANO, které má devět zastupitelů. Třetí komunisté získali čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou také dva zástupci Koalice SPD SPO. S jakými prioritami jdou zástupci stran do nového volebního období?

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem 27. listopadu. Oslovené zastupitelské kluby měly čas odpovědět do 6. prosince, do 10:00. Na otázku neodpověděly kluby ANO, ODS a KSČM.

Martin Půta (SLK)

I když je nezaměstnanost v Libereckém kraji v současné době na nízké úrovni, máme v kraji pořád regiony, kde je práce málo. Lidé musí do zaměstnání dlouho a komplikovaně dojíždět, a pak nastává problém s vylidňováním venkova, např. oblasti Frýdlantska nebo částečně i Semilska. Vedle pokračujících krajských investic do našich silnic a jejich dalšího zlepšování, pevně věříme v zapojení českého státu do financování. Považuji za důležitý spojený, vytrvalý tlak všech politických stran zastupitelstva na ministerstvo dopravy a všechny instituce, které se věnují přípravě a stavbám silnic I. třídy. Za pozitivní považuji, že třeba projekt nové silnice I. třídy z Mníšku na Frýdlant přes Albrechtice je ve fázi územního řízení. Že se teď hledá konečná trasa a probíhá posouzení vlivu na životní prostředí u chystané silnice mezi Turnovem a Jičínem, i s napojením na nové silnice II. třídy ve směru na Semily, ve zcela nové trase. 

Zmínil bych i naprosto nevyhovující železniční napojení Libereckého kraje na Prahu. V tomto případě si myslím, že celý kraj a zejména liberecko-jablonecká aglomerace jednoznačně potřebuje pátý železniční koridor, vysokorychlostní trať nejenom pro osobní, ale také nákladní dopravu, protože u nás máme jedno z průmyslových center ČR. I v tomto směru podnikáme zejména tlak na kompetentní orgány a budeme v něm i nadále pokračovat.

Ve fázi příprav je stále ještě citlivá obnova horského hotelu a vysílače Ještěd. V současné době se konečně chystá projektová dokumentace, na kterou Liberecký kraj Spolku Ještěd 73 poskytl dotaci ve výši 2 mil. Kč. Aktivně usilujeme o zapsání dominanty kraje na seznam památek UNESCO, ale cesta je to dlouhá a složitá. Ještěd je podle mého názoru nejzajímavější cíl Libereckého kraje.

Ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci připravujeme také vznik inkubátoru pro nové firmy a inovace. Tento směr považuji za důležitý právě proto, aby v Libereckém kraji vznikala nová pracovní místa v odvětvích, která budou na technologické špičce a zajistí nám tak náskok před asijskými firmami, které dlouhodobě kopírují, bohužel často úspěšně, patenty a nápady z Evropy. Liberecký kraj vždycky byl a myslím si, že vždycky bude, založený především průmyslově. Z toho důvodu je spolupráce Libereckého kraje s výrobními firmami, které rozvíjejí nové nápady, nutná.

Liberecká nemocnice nutně potřebuje investici do vlastní modernizace, využívá některé budovy staré i více než 100 let. Zdravotnictví se vyvíjí poměrně překotně a integrace jednotlivých oborů a jejich spolupráce je výrazně větší než byla v minulosti. Pavilon urgentní medicíny by měl nemocnici umožnit rozvoj i v centrové péči, která je v ní poskytována. V projektu modernizace Krajské nemocnice Liberec jsme ve stádiu architektonické soutěže. Naším cílem je, aby v roce 2018 mohl být vybrán dodavatel a začalo se stavět nové centrum. S tím souvisí také lepší spolupráce nemocnic v kraji, což by měla zajistit nedávno vytvořená Aliance nemocnic.

Pavel Svoboda (ČSSD)

Když bych měl naše cíle zobecnit, pak budeme usilovat o to, aby se lidem v Libereckém kraji dobře žilo, a současně aby se náš kraj stal vyhledávanějším cílem pro návštěvníky a turisty. Těm máme co nabídnout. Jenom si nejsem jistý, jestli umíme přednosti Libereckého kraje pro tuzemské a zahraniční turisty dostatečně prodat.

V nové krajské koalici jsme dostali na starost sociální resort. V této oblasti máme hned několik priorit. Protože lidí, kteří jsou závislí na pomoci druhých, stále přibývá, bude naším prvořadým úkolem pokrýt sociálními službami celý kraj. To znamená doplnit sociální služby i v oblastech, kde dosud chybí nebo je jejich činnost zatím nedostačující.

Jedním z největších projektů sociálního odboru pak bude pokračování v transformaci našich domovů pro mentálně a tělesně postižené. Vybudujeme pro handicapované další nové domovy, v nichž budou místo ústavního žít v domácím rodinném prostředí, v malých bytech. Budou zde vedeni k co nejvyšší soběstačnosti. V nových domovech získají handicapovaní důstojnější a přátelštější prostředí pro svůj život, který by se měl co nejvíce podobat životu, jaký žijí jejich zdraví vrstevníci.

Mezi další naše důležité priority patří systematičtější podpora prorodinné politiky, jak sociálně slabých rodin, jimž hrozí sociální vyloučení, tak současně i pěstounské péče. V popředí našeho zájmu budou také senioři. Chceme více spolupracovat s Radou seniorů, abychom vylepšili sociální služby i v této oblasti.

Josef Šedlbauer (Změna)

Změna bude alespoň pro nejbližší období v zastupitelstvu Libereckého kraje v opozici. Naší prioritou je dobře dělat opoziční práci, kontrolovat koalici a nabízet alternativní řešení. Bude to obtížné, nevděčné, ale o to důležitější. Pokud si tedy někdo nemyslí, že s širokou koalicí SLK, ANO, ODS a ČSSD nás čekají jen světlé zítřky a žádné problémy.

Z programu koalice budeme především sledovat pro nás důležitá témata jako zlepšení dostupnosti veřejné dopravy i v odlehlých částech kraje, projekty na udržení vody v krajině a protierozní opatření nebo podpora rodin s dětmi. A samozřejmě se budeme pečlivě věnovat kontrole velkých zakázek jako je autobusová dopravní obslužnost a modernizace krajské nemocnice.

Radovan Vích (SPD)

Jako koalice hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů, jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, jsme uspěli v letošních krajských volbách v deseti krajích. V Libereckém kraji jsme ziskem 5,2% získali dva zastupitelské mandáty, což nás jako koalici SPD+SPO odsoudilo do úlohy konstruktivní opozice. Náš společný klub krajských zastupitelů nyní díky podpoře, práci a hlasům našich voličů a příznivců bude moct hájit program přímé demokracie i v zastupitelstvu našeho krásného Libereckého kraje.

Budeme se tak například moct postavit proti umístění nelegálních imigrantů v kraji, budeme podporovat vlastenecké, demokratické a národní akce v kraji a podpoříme i vytváření nových pracovních míst, především v malých a středních podnicích a okrajových částech kraje. Chtěli bychom také využít možnosti zákonodárné iniciativy kraje a předložit návrh změny volebního zákona na přímou volbu starostů a hejtmanů. Ve srovnání s ostatními kraji máme nejdražší poplatky za vodné a stočné, kde zisky jsou odváděny do zahraničí a to na úkor občanů našeho kraje. To je potřeba změnit. V jednotlivých výborech a komisích ZLK bychom chtěli také intenzivně prosazovat změny ve školství, dopravě, zdravotnictví a sociální oblasti v rámci programu se kterým jsme ve volbách uspěli. Samozřejmě si uvědomujeme, že vzhledem k našemu koaličnímu potenciálu SPD+SPO jsou naše možnosti prosazení jednotlivých návrhů limitní.

Politická korida - I.: Jak využít Liebiegův palác po nákladné rekonstrukci?
Politická korida - II.: Co může udělat vedení města pro zatraktivnění okolí "Papíráku"?
Politická korida - III.: Proč rozpoutalo vysazení stromů ve Vítězné ulici dlouhou diskuzi?
Politická korida - IV.: Co si myslí městští zastupitelé o současném parkovacím systému?
Politická korida - V. - Jakým způsobem a jak výrazně by mělo město regulovat hazard?

Krajská politická korida - I.: Podle jakého klíče mají být rozdělovány dotace do sportu?
Krajská politická korida - II.: Měl by kraj přispívat dětem z chudých rodin na obědy?

Štítky Liberecký kraj, zastupitel kraje, silnice, Svoboda a přímá demokracie, koalice, ČSSD, ODS, ANO 2011, Strana Práv Občanů, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politická korida: Jaké priority mají krajští zastupitelé do nového čtyřletého období?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.