Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Návrat do ANO? Takovou nabídku považujeme za urážlivou a nevkusnou, říká primátor

Liberečtí zastupitelé, kteří byli zvolení za ANO do městského zastupitelstva, se do hnutí nevrátí. Informovali o tom dnes ve společném prohlášení na dnešní tiskové konferenci. Podle primátora města Tibora Batthyányho (dříve ANO) se na chodu zastupitelského klubu nic nezmění a všichni vyloučení členové budou pokračovat v prosazování programového prohlášení.

„Všichni členové zastupitelského klubu, zvolení za hnutí ANO, společně prohlašujeme, že ačkoli bez stranické příslušnosti, jsme nadále jednotný celek devítičlenného klubu zastupitelů a hlásíme se ke společným hodnotám,“ říká primátor. Prioritami pro něj zůstává územní plán, areál na Ještědu, řešení městského dluhu, rekonstrukce bazénu, revitalizace přehrady a v neposlední řadě parkování v Liberci.

Bez stranické příslušnosti skončilo kvůli zrušení místních buněk v Liberci a Frýdlantu jednatřicet členů. O opětovné přijetí požádalo deset lidí. „Nikdo z nás nebude reflektovat na nabídku k opětovnému podání přihlášky do hnutí ANO. Takovou nabídku považujeme za urážlivou a nevkusnou,“ doplnil za zastupitele zvolené za ANO v Liberci Batthyány.

Zrušení místních organizací, jak upozornil primátor Liberce, navrhla místopředsedkyně pověřená řízením krajské organizace v Libereckém kraji Jana Pastuchová. "Jedná se o krajní řešení, které je ale bohužel nevyhnutelné. Už květnu, kdy z místní organizace Liberec chtělo vystoupit osm jejích členů, kteří upozorňovali na opakované nedodržování stanov, nám bylo jasné, že po volbách budeme muset situaci řešit. Vedení krajské organizace se ještě snažilo vše urovnat, bohužel to k ničemu nevedlo," zdůvodnil rozhodnutí předsednictva první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Vyloučení členové strany ale s jeho tvrzením nesouhlasí. „Nikdo z nás stanovy hnutí neporušil a neporušoval, ani se nedopustil ničeho, co by mohlo hnutí ANO poškozovat. Nikdo z nás také nebyl na něco podobného ze strany vedení hnutí upozorněn,“ řekl primátor a dodal: „Před tímto rozhodnutím Předsednictva nebyla s nikým z nás takto závažná věc projednána, a to ani s předsedy dotčených místních organizací, nebo předsedou oblasti. Neměli jsme jediný signál nebo varování, že by v našich organizacích docházelo k jakýmkoli nepravostem v rozpor se stanovami nebo vnitřními předpisy hnutí.“

Zrušení místních organizací vedením ANO není něčím novým. Už v minulosti zrušilo například oblastní a místní organizace v Karlových Varech, a to necelé dva měsíce po komunálních volbách na podzim 2014. Obě organizace potýkaly s vnitřními problémy a spory. Potíže na Karlovarsku ale pokračovaly i později, letos v březnu odešlo z ANO všech pět zastupitelů krajského města, kteří za ně byli zvoleni.

Předloni v červnu pak předsednictvo ANO zrušilo oblastní organizaci v Ústí nad Labem. Část zastupitelů se totiž podílela na odvolání vedení města složeného ze zástupců ANO a hnutí PRO!Ústí. V listopadu 2015 pak byla zrušena místní organizace v Opavě, kde hnutí také získalo křesla v čele města, později se ale místní organizace rozdělila na dvě znesvářená křídla.

V Liberci ANO vytvořilo na podzim 2014 koalici se Změnou pro Liberec. V 39členném zastupitelstvu má koalice 21 zastupitelů, z toho devět jich bylo zvoleno za ANO. Mezi nimi jsou dva nestraníci, Martin Čulík a Eva Karhanová Horynová, jež nahradila Radku Kotasovou Loučkovou. Ta na zastupitelský post rezignovala v prosinci kvůli velké vytíženosti na Libereckém kraji. Loučková se do hnutí chce vrátit. Další fungování koalice je přesto ohrožené, a to kvůli vzájemným sporům. Rozpad hrozí zejména kvůli odvolání náměstkyně pro územní plánování Karolíny Hrbkové (Změna pro Liberec). Za pomoci opozice to prosadil v prosinci primátor. Změna to vnímá jako porušení koaliční dohody. Primátor dnes uvedl, že nemá indicie o tom, že by měla být vypovězena koaliční smlouva. Zda koalice funguje či bude mít jiné složení se zřejmě ukáže už na lednovém zastupitelstvu, kde by se měl schvalovat rozpočet.

Zdroj ČTK

Štítky ANO 2011, primátor, Liberec, koalice, Liberecký kraj, Jaroslav Faltýnek, Jana Pastuchová, Ještěd, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat do ANO? Takovou nabídku považujeme za urážlivou a nevkusnou, říká primátor  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.