Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANO chce vytvořit koalici se Starosty, ČSSD a TOP 09

Koaliční jednání nabírají na obrátkách. Podle posledních informací by v opozici mohla skončit vítězná Změna. ANO 2011, které v Liberci skončilo na druhém místě s devíti mandáty v devětatřicetičlenném zastupitelstvu, dnes zahájilo vyjednávání o vlastní koalici. Vytvořit ji chce s hnutím Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09.

"Bude to stabilní vláda, která může rychle prosadit dobrá rozhodnutí, která zlepší život Liberečanů. Nebude zametat staré kauzy pod koberec, ale ani nebude pořádat nenávistné čistky a pomlouvačné kampaně," zdůraznil Batthyány. Právě osobní útoky a pomluvy, které podle něj Změna používala nejen v předvolebním boji, jsou důvodem, proč ANO spolupráci už před volbami odmítlo a trvá na tom i po volbách. "Je nyní na Starostech, sociálních demokratech a TOP 09, pro co se rozhodnou," dodal lídr kandidátky Tibor Batthyány.

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec, hlas jí dalo 25,46 procenta voličů. V zastupitelstvu získala 12 mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů, na třetím místě jsou Starostové s osmi mandáty. Čtvrtá je ČSSD se čtyřmi křesly a po dvou mandátech získali komunisté, TOP 09 a ODS.

Změna jedná o vytvoření koalice se Starosty, ti však žádají účast nejméně tří subjektů. V úvahu už přichází jen TOP 09, s ČSSD, ODS a komunisty Změna spolupracovat odmítá. Lídr Změny Jan Korytář dnes k zahájení koaličního vyjednávání ANO řekl: "Je to jejich právo. My máme dohodu se Starosty, že do středy počkají, zda se nám podaří vyjednat spojení s TOP 09, na jejich rozhodnutí zatím čekáme."

Změna pro Liberec v čele s Korytářem vyhrála volby v Liberci i před čtyřmi lety, když jí hlas dalo 20,63 procenta voličů. Spojila se s ČSSD, hnutím Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. Korytář se tehdy stal primátorem, v čele města však vydržel jen necelých pět měsíců. Koalice se rozpadla údajně kvůli špatné komunikaci právě s Korytářem. V čele města ho koncem dubna 2011 nahradila Martina Rosenbergová z ČSSD. Liberci pak vládla menšinová koalice tvořená ČSSD, hnutím Liberec občanům, třemi zastupiteli zvolenými za Věci veřejné a dvěma z Unie pro sport. Změna skončila v opozici, stejně jako ODS a komunisté.

Napsal Michael Daněk a ČTK

Štítky ČSSD, TOP 09, ANO 2011, koalice, Liberec, Starostové a nezávislí, Jan Korytář, Liberecký kraj, Tibor Batthyány, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO chce vytvořit koalici se Starosty, ČSSD a TOP 09  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.