Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANO nepůjde do koalice se Změnou ani v Jablonci

Očekávaná čtyřkoalice ve složení ANO, ČSSD, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost v Jablonci nad Nisou nejspíše nevznikne. ANO totiž odmítlo spolupráci se Změnou. Důvodem je obava, že by taková koalice nebyla funkční, řekl lídr ANO v Jablonci Milan Kouřil. Výrazně tak stouply šance vítěze voleb ODS, že zůstane ve vedení radnice.

"Nenašli jsme elementární důvěru ke Změně. Nemáme podporu ani našeho okolí, utvrzuje nás to v našich pochybnostech," uvedl Kouřil. ANO odmítlo spolupracovat se Změnou i v sousedním v Liberci, což zdůvodnilo zejména osobními útoky, pomluvami a výhružkami, které prý Změna v předvolební kampani použila. Kouřil připustil, že situace v Liberci měla vliv i na jejich rozhodnutí v Jablonci.

Volby v Jablonci vyhrála ODS. Hlas jí dalo 20,41 procenta voličů. Ve třicetičlenném zastupitelstvu získali občanští demokraté sedm mandátů. Stejný počet má i hnutí ANO, které ve volbách skončilo na druhé příčce. Po čtyřech mandátech má ČSSD a Změna pro Jablonec. Tři získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích má Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho zastupitele budou mít komunisté.

V tomto týdnu už v Jablonci odmítla ČSSD spolupráci s ODS, příliš variant ke složení koalice tak ve statutárním městě není. Důležitou roli při vyjednávání může hrát Domov, který před osmi lety složil koalici s ČSSD a před čtyřmi s ODS. Kouřil potvrdil, že s nimi také jednají. "Domluvené ale není nic," dodal. Koalice ODS, ANO a Domov by měla většinu 17 hlasů, složení jiné varianty s ohledem na osobní vztahy může být problém. Teoreticky v úvahu přichází spojení ANO, ČSSD, Domov a Nová budoucnost nebo TOP 09, taková koalice by měla většinu jednoho hlasu.

Před čtyřmi lety vyhrála volby v Jablonci ODS, když získala devět mandátů. V koalici s uskupením Domov nad Nisou měly dohromady 17 křesel.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Jablonec nad Nisou, ANO 2011, koalice, ODS, ČSSD, Milan Kouřil, volby, domov, Liberec, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO nepůjde do koalice se Změnou ani v Jablonci  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.